Kopretiny, vlčí máky i chrpy ještě před několika desítkami let lemovaly okrajové části měst, každé vesnické stavení i polní cestu. Jenže kopretiny a divizny z našich zahrádek zmizely pod vlivem jednolitosti anglického trávníku. Nízký porost trávy výrazně omezil nejen pestrost květů, ale také množství živočišných druhů, které se ve vaší zahradě vyskytují. Květnatá louka poskytovala potravu řadě živočichů a pro brouky, včelky nebo obratlovce byla i přirozenou skrýší před nebezpečím. Rozkvetlá louka má i jednu opravdu nádhernou výhodu – každý den můžete mít ve váze nové krásné květy.



 

Anglický trávník není vhodný do českých podmínek

Pečlivě zastřižený anglický trávník se pro naše klima nehodí, patří do Anglie, kde se dešťové srážky vyskytují v hojnějším množství. U nás jsou s ním spojeny vysoké nároky na zalévání i údržbu. Na 1 m2 anglického trávníku musíte ročně vynaložit 300 až 400 litrů vody. K údržbě je třeba připočítat pravidelné sekání, které je náročné nejen na váš čas, ale také na spotřebu energie či benzínu. V letních měsících dají trávníku zabrat vaše dovolené, proto vás po návratu nejspíš čeká suchá zežloutlá tráva nebo v horším případě lysiny. Takový trávník má k příjemnému prostoru pro relaxaci poměrně daleko. 

 

Výhody rozkvetlé louky

Zatímco anglický trávník je nutné sekat každý týden nebo maximálně jednou za čtrnáct dní, rozkvetlou louku budete kosit jenom dvakrát do roka. Pokud máte velkorysejší pozemek, uvažujte tedy o jeho rozdělení. V okolí příjezdové cesty, pergoly a dětských aktivit si nechte příjemný prostor na anglický trávník, který budete pravidelně udržovat. Ve vzdálenějších a odlehlejších místech zahrady uvažujte o květnaté louce – můžete ji zasít speciálním osivem nebo být trpěliví a počkat, až se na vašem pozemku začnou objevovat původní druhy, které tam léta rostly. Heřmánek, vlčí máky a divizny, které se brzy objeví, vás budou těšit jen svým krásným vzhledem. A pokud se bojíte, že bude část vašeho pozemku zbytečně zarostlá a nepřístupná, vysekejte v květnaté louce přístupové cestičky. Ty mohou vést třeba pod stromy, kde se usadíte na lavičku a budete si prohlížet vaši zahradu zase z jiného úhlu pohledu.

Časová i finanční náročnost sekání trávy

Anglický trávník vyžaduje každotýdenní pečlivé sekání, jinak nikdy nebude vypadat podle vašich představ. Květnatá louka je v tomto ohledu milosrdnější. Stačí jí jenom dvě sekání za sezonu, jak to dělali naši dědečkové. Pokud byste ji sekali častěji, zbytečně byste se připravili o spoustu krásných druhů květin, které vykvétají jenom v určitých měsících. Po estetické stránce se samozřejmě obě varianty dají porovnávat jenom stěží, protože jde o záležitost individuálního vkusu, ovšem po stránce ekologické už jsou rozdíly zřejmé. Ohromná zálivka anglického trávníku se nedá s květnatou loukou, které stačí jenom déšť, vůbec srovnávat. Velkým zatížením je i spotřeba energie a fosilních paliv sekaček. Takové porovnání by nebylo kompletní bez vyčíslení vysokých časových nákladů, které je nutné anglickému trávníku obětovat. Zasejete-li rozkvetlou louku, můžete mnoho hodin svého vzácného času strávit úplně jinak. 

 

Kvetoucí louka bzučí, cvrčí a cvrliká

„Se snížením porostu anglického trávníku došlo i ke snížení druhové diverzity živočichů. Na zastřihnutém trávníku toho zkrátka mnoho žít nemůže. Naopak na rozkvetlé louce mohou najít cennou potravu včely, brouci, ptáci i drobní bezobratlí,“ uvádí své zkušenosti tým Zahradnictví Flos v čele s Vaškem Maříkem. Louka živočichům poskytne přirozené útočiště a prostředí, ve kterém je jim dobře. A spousta z nich se za to člověku bohatě odmění. Včely zajistí svým opylováním člověku řadu potravin, které by bez nich zanikly. Brouci a drobní živočichové zase poslouží jako součást potravního řetězce, jehož součástí je i člověk. A to už je poměrně podstatný důvod proto, abychom jim poskytli důležité útočiště. Se zvýšením porostu dojde i k poměrně strmému nárůstu počtu druhů rostlin, které se na vaší zahradě vyskytnou. Objeví se šťovík, na který si určitě pamatujete z dětství, krásné zvonky nebo kopretiny. Na zahradě vám budou zpívat ptáci a začne to tam znovu bzučet jako na babiččině zahrádce.