Původ katalpy

Domovinou Katalpy trubačovité (Catalpa bignonioides) je především Severní Amerika a východní část Asie. Neobvyklý název pochází z jazyka indiánského kmene, žijícího nyní v menším počtu převážně na území Severoamerické Karolíny. Tito Indiáni (Kríkové) původně pobývali ve státech Arkansas, Alabama a Georgie.
Lusky (plody) katalpy

Nepřehlédnutelný strom zaujme, ať už jej umístíte do vzdáleného rohu zahrady nebo se bude vyjímat přímo v blízkosti Vašeho domu. Mohutnou kulovitou korunu zdobí od pozdního jara do listopadu krásné srdčité listy o velikosti 25 cm i více. Katalpy začínají pučet až v květnu a teprve na počátku léta, stejně jako u kaštanu, se objevují výrazné květy. Mají tvar zvonků a rozvíjejí se ve vzpřímených koncových latách (hroznech). Značně netradiční jsou i plody. Narůstají v podobě úzkých převislých lusků se semeny a často se jim proto říká indiánské fazole. Lusky dozrávají až v průběhu podzimu.



Katalpa jako solitér

S katalpou se často setkáte v městských alejích nebo parcích. Je odolná vůči znečištění ovzduší a celkem dobře snáší i nepříznivé klimatické podmínky. Atraktivní koruna stromu vybízí k pěstování především jako solitéru. Roste pomaleji, přesto dosahuje úctyhodných, mnohdy i několikametrových, výšek. Tento fakt je potřeba vzít v úvahu již při rozhodování o jeho pořízení a umístění při výsadbě. Můžete si pořídit odrůdu i v nízké podobě pro účel živého plotu. Ta se však každoročně stříhá tak, aby nevytvářela kulovitou korunu.

Stanoviště a pěstování katalpy

Pro úspěch při pěstování katalpy většinou stačí dodržet několik pravidel:

  • vhodné umístění - ideální je stanoviště na plném slunci, chráněné před silnými větry. Strom se vyznačuje spíše teplomilnou povahou, přesto se jeho pěstování díky dokonalé eleganci postupně hojně rozšířilo i do oblastí mírného pásu. Nehodí se však do výše položených oblastí či mrazových kotlin, i když jsou některé odrůdy dnes již zcela mrazuvzdorné.
  • půda by měla být humózní a dobře vyživená, odvodněná, přitom ale vlhká. Při zasazení se doporučuje provést prostorný výkop pro snadné zakořenění (minimálně trojnásobek objemu balu) a umístit katalpu do drátěného úpletu. Zemina bude lépe držet pohromadě a strom nebude vysychat. Kmínek dobře upevněte k připraveným kůlům (ochrana před větry).

Při dodržení uvedených podmínek nebudete mít s pěstováním katalpy pravděpodobně žádný problém. Její velkou předností je také poměrně vysoká odolnost vůči chorobám a škůdcům, nestává se příliš často, že by byla napadena. Pouze mladé dřeviny mohou být náchylné k poškození mrazy a je vhodné věnovat jim zpočátku větší pozornost a chránit je před případnými mrazíky. V létě, v období veder a vysoké vlhkosti vzduchu, byste se mohli setkat s plísňovým onemocněním padlí. Pokud byste na listech zpozorovali skvrny, je potřeba dřevinu ošetřit co nejdříve vhodným přípravkem s obsahem mědi, jedině tak zamezíte případnému rozšíření choroby.

Rozmnožování katalpy

Katalpy je možné množit dvojím způsobem:

  1. prostřednictvím semen - zasévají se na podzim do předem připraveného vyhnojeného záhonku nebo do nádob, umístěných nejlépe do větraného pařeniště.
  2. řízky z měkkého dřeva - vhodné období pro jejich odběr je konec jara nebo začátek léta. Po odebrání se nechají zakořenit a před příchodem zimy se zasadí. V zimě je možné řízky také naroubovat.
Catalpa speciosa

Katalpy vysokého vzrůstu

•    Catalpa bignonioides (katalpa trubačovitá) – výrazné bílé květy.
•    Catalpa ´Purpurea´ (katalpa červenající) – mladší listy jsou barvy fialovočerné, teprve později se zbarvují do tmavě zelené. Má zajímavé aroma, nepříjemné pro bodavý hmyz.
•    Catalpa Aurea – jasně žluté až žlutozelené listy, pokryty jemnými semišově měkkými chloupky, vydávají jemnou lehce tabákovou vůni, která také mírně odpuzuje hmyz.
•    Catalpa ovata – žlutobílé květy, pochází z Číny.
•    Catalpa speciosa (katalpa nádherná) – velké bílé květy, podobající se květům orchidejí, pochází z USA.

Katalpa Nana s nízkým či keřovitým vzrůstem

  • Catalpa Nana – kultivar dorůstá výšky do 2 m, výjimečně i více, kvete však sporadicky a často vůbec. Pro svou hustou a kompaktní korunu se stala velmi atraktivní dřevinou a ozdobou mnoha zahrad.

Střih katalpy

Katalpy se obyčejně prodávají již s předem zapěstovanou korunkou. Pokud Vám však stromek začne zabírat příliš mnoho prostoru, nebojte se použít nůžky a větve výrazně zkrátit. Nejvhodnější období pro sestřih je jaro a předjaří, kdy se mladé rostliny běžně zkracují, aby se žádoucím způsobem upravila a vytvarovala koruna. Katalpu je možné ostříhat dokonce až do začátku července.