Letní teplejší období před hlavní sklizní podzimních plodin je ideální pro přípravu a dezinfekci našich skladovacích místností. Pokud máme štěstí a vlastníme sklep vyhloubený přímo ve svahu nebo v zemi, je to obrovská výhoda. Ovšem nemusíme zoufat ani v případě, že takové podmínky u nás k dispozici nejsou. I technické prostory pod obytnou plochou staveb mohou plnit skladovací funkci velmi dobře.



Dobrý sklep má správnou teplotu a vlhkost

Jaké podmínky jsou pro sklep nejvhodnější? Výhodné je umístit do sklepa teploměr a vlhkoměr, které nám pomohou hodnoty lépe hlídat a v případě potřeby je regulovat. Pro skladování potravin je ideální teplota ve sklepě okolo 4-5°C, rozhodně by se neměla dostat pod 1°C nebo dokonce k bodu mrazu. Podobně je třeba sledovat i vyšší teploty a při hodnotách nad 15°C zajistit lepší cirkulaci vzduchu. Intenzitou větrání lze ovlivňovat i vlhkost vzduchu. Optimální vlhkost prostředí se pohybuje v rozmezí 55-65%. Hodnota nad 70% při dostatečném větrání již může působit potíže a je na místě hledat případné technické možnosti, jak vlhkost snížit.

Jak připravit sklep pro skladování krok za krokem

  • Sklep vyprázdníme a vyčistíme od všech hrubých nečistot z loňské úrody, odstraníme i případné živočichy – hmyz, slimáky a pavouky i s pavučinami. Prostor vymeteme, zbavíme jej prachu, listí, hlíny a dalších organických zbytků a ujistíme se, že místnost nemá žádné přístupové cesty pro nezvané hosty.
  • Před podzimní sklizní se doporučuje opravit také případné nerovnosti nebo poškozené části zdiva a celý sklep vybílit vápnem. Vápenný nátěr je nejen výborný dezinfekční prostředek, absorbuje navíc i vlhkost ze stěn. Pokud je tedy vlhkost sklepa příliš vysoká, vápno může situaci podstatně zlepšit.
  • Provedeme očistu všech věcí, které máme ve sklepě uložené. Umyjeme police, regály i přepravky a další nádoby, používané k uskladňování. Vhodné je přidat do vody ocet, který odstraňuje pachy a současně má i antibakteriální účinky. Vyčištěné prostory necháme dobře vyschnout.
Brambory správně uskladněné ve sklepě mají delší trvanlivost

Síření sklepa pro skladování ovoce a zeleniny

Dalším způsobem ošetření zděných a kamenných skladovacích prostor je síření. Sirné plyny se dostanou i do špatně přístupných míst a přirozeným způsobem poslouží pro dezinfekci nejen sklepa, ale i nehořlavých věcí zde uložených - je tedy možné je pro tento účel ve sklepě ponechat. Vynést musíme pouze uskladněné ovoce a všechny poživatelné produkty. Před sířením utěsníme větrací otvory, aby měla akce maximální účinek.

Sirné knoty nebo sirné papírky lze zakoupit v drogeriích, počítat můžeme se spotřebou přibližně 8 g síry na 1 m3 prostoru. Knoty se zavěšují na drátky nebo se vloží do žáruvzdorných nádob. Teplota ve sklepě při síření by neměla klesnout pod 12°C. Velmi důležité je postupovat podle návodu a dbát bezpečnostních opatření. Sirný zápach je pro člověka nesnesitelný a po zapálení je nutné sklep co nejdříve opustit. Zapálené knoty se ponechají působit v uzavřeném prostoru alespoň 2 hodiny. Po ukončení procesu odstraníme zbytky po síření a vyvětráme.

Pečlívá příprava sklepa je základ úspěchu skladování ovoce a zeleniny

Čistý a ošetřený sklep bude bezpečněji odolávat přílišné vlhkosti a při dostatečném větrání budeme mít kvalitní podmínky pro dlouhodobé uchování ovoce a kořenové zeleniny. Úsilí a čas strávený při údržbě skladovacích prostor se mnohonásobně vyplatí. Při úspěšné úrodě se mohou udržet některé druhy ovoce či zeleniny v dobré kondici téměř až do následující sklizně.