V předchozích článcích jsme vás seznámili s tím, jak získat plán zahrady vlastními silami (Kreslíme plán zahrady) a kdy je lépe na takové věci spolupracovat s odborníky (Jak získat plán zahrady?). Teď konečně přichází závěrečná fáze – příprava osazovacího plánu. Tady už nestačí pouze pečlivost, která byla třeba při vyměřování zahrady. Při tvorbě osazovacího plánu je třeba vědět hodně o nárocích jednotlivých rostlin. Dobře tedy zvažte své znalosti a zkušenosti. Pokud si nejste příliš jisti, zamyslete se nad tím, co od zahrady očekáváte, jaké byste tam rádi měli rostliny, ale pak se obraťte na odborníky. Pokud jim svěříte i obstarání rostlin a realizaci výsadby, bývá osazovací plán často součástí takové zakázky.

bergénie jsou prvkem atraktivním nejen v době květu podzimní zahradu zpestří okrasné trávy



K čemu se hodí osazovací plán?

Osazovací (výsadbový) plán je přesný plán zahrady, z kterého je patrné, jaké rostliny (jehličnany, listnaté stromy a keře, trvalky, traviny, popínavé rostliny, cibuloviny) kam budeme vysazovat a kolik jich bude potřeba. Pro snadnější orientaci můžeme osazovací plán rozdělit do menších celků. Jako vhodné měřítko se pro tyto plány obvykle používá 1:50, to znamená, že 1 cm na papíře představuje 50 cm ve skutečnosti. Použít můžeme i podrobnější (např. 1:20, v případě větších zahradních ploch i 1:100).

V osazovacím plánu by měly být zaneseny všechny detaily a stavební prvky. Zapomenout bychom neměli ani na rostliny, které už v zahradě jsou a i dál v ní zůstanou. Součástí osazovacího plánu je seznam rostlinného materiálu, který obsahuje latinské i české názvy rostlin a jejich počet.

Jednotlivé rostliny označíme pořadovými čísly a plánu připojíme tabulku, která bude obsahovat jejich seznam. Z té pak snadno zjistíme kolik a jak velkých rostlin od toho kterého druhu potřebujeme. Pokud bychom nízvy rostlin vepisovali přímo do plánu, byl by poměrně nepřehledný. Pro větší rostliny (stromy, keře) můžeme použít grafické značky, ke kterým opět připravíme vysvětlení, co je co.

Pokud se rozhodneme pustit do přípravy osazovacího plánu vlastními silami, pak bychom měli při výběru rostlin zvážit nejen jejich konečnou velikost a atraktivitu v jednotlivých ročních obdobích (sezónní efekty - květy, proměny barvy listů, plody).

osazovací plán můžeme připravit i pro skalku rostliny potřebují pro svůj růst dostatek místa 

Osazovací plán: kolik rostlin potřebujeme?

zvlášť pečlivé musí být plány pro výsadbu ornamentálníchzahradDíky dobře připravenému osazovacímu plánu snadno zjistíme, kolik rostlin od kterého druhu budeme potřebovat. U prodávaných semen letniček, dvouletek či trvalek bývá vhodná vzdálenost pro výsev (spon) uvedena na výsevních sáčcích. Spon výsadby rostlin určuje nejen vzdálenost mezi rostlinami v řádku, ale i mezi řádky.

Pokud kupujeme již předpěstované rostliny v sadbovačích či nám někdo věnuje své přebytky, pak si musíme vhodné vzdálenosti zjistit. Množství rostlin potřebných na výsadbu 1 m2 uvádějí některé knihy (např. Dvanáct měsíců v zahradě). Velmi dobře nám v tomto směru poslouží webové stránky taxonweb.cz, který vznikl jako pomůcka pro výuku studentů Zahradnické fakulty v Lednici. Snadno zde můžeme hledat nejen podle druhů, ale také podle konkrétních odrůd.