Osázení stěny budovy, ať už vnitřní či vnější, je záležitost velmi nákladná. Vyřešené musí být totiž nejen zavlažování, ale také osvětlení a výživa rostlin. Nemalou část nákladů tvoří také nákup rostlin - na 1 metr čtvereční je možné vysadit 16 – 50 rostlin. Není divu, že cena se šplhá do tisíců. Pokud však zvolíme komorní provedení, můžeme se vertikálními zahradami inspirovat a jejich prvky využít na vlastní zahradě či v interiéru.



šmrnc dodají i různobarevné nádoby rostliny můžeme vysadit i do speciálních kapsářů

Vertikální řešení ocení jak majitelé omezených prostor (např. lodžií, balkonů), tak ti, kteří by rádi zpestřili venkovní posezení. Jak napovídají snímky, nemusí jít vždy o kompaktní plochu plnou rostlin. Často postačí vhodné umístění nádob s rostlinami na stávající zahradní předěl. Nádoby mohou mít různou barvu i tvar. Využít můžeme i zdánlivě nenápadné kapsy, které dobře udrží substrát a zajistí rostlinám dostatečné zázemí. V takovém případě o to více vynikne tvar, barevnost a struktura rostlin.

pro vertikální stěnu můžeme využít i dřevěné palety

využít můžeme různé tvary a barvy listůAsi nejjednodušší řešení miniaturních vertikálních zahrad představují speciální květináče Crazy pot. Jsou upraveny tak, aby je bylo možné vložit do dřevěných palet různých velikostí.

Naopak pokrytí větších ploch tak, aby se střídaly kontrasty barev a tvarů rostlin, už patří k náročnějším variantám. Pokud se však povede zakomponovat rostliny s výraznými sezónními efekty, pak se můžeme pd časného jara až do pozdního podzimu těšit na postupné barevné proměny stěny.