kalina japonskáVýhodou bíle kvetoucích rostlin je skutečnost, že je můžeme velmi snadno kombinovat s jinými barvami či dalšími barevnými prvky v zahradě. Výborně však vyniknou i na zeleném pozadí. Hodí se k výsadbě jako solitér, ale atraktivně působí také ve skupině keřů či jako součást přírodních (nestříhaných) živých plotů.



Kalina obecná

kalina (Viburnum) - kalina obecná (Viburnum opulus) – okrasný keř dobře známý ze zahrad našich babiček. Kromě bílých květů nás později potěší červenými plody. Zvlášť oblíbené jsou kultivary, jejichž květenství připomíná obří sněhové koule (Roseum). Daní za nádherné kvetení je pro některé z nich sterilita. Atraktivní podívanou nabízí také kalina japonská (Viburnum plicatum) – nápadné květy zdobí tyto keře od května do června.

trojpuk drsný

Trojpuk

trojpuk (Deutzia) - trojpuky jsou u nás hojnou součástí veřejné zeleně. Pro zahradní využití si můžeme vybírat z několika druhů, jejichž české názvy mnohé napovídají o eleganci květů. Je libo trojpuk drsný, něžný, skvělý, či snad spíše překrásný nebo mamotokvětý? Některé druhy kvetou od května, jiné se přidávají až v červnu. Zvlášť bohatě působí plnokvěté kultivary.

pustoryl věncový, známý jako nepravý jasmín

Pustoryl věncový

pustoryl věncový (Philadelphus coronarius) - bíle kvetoucí keř známý pod poněkud zavádějícím označením nepravý jasmín. Hojně se vysazuje v parcích. V České republice se vyskytuje i zplaněle - v křovinách na narušených místech, v lesících a lesních lemech. Nejčastěji se pěstují odrůdy s jednoduchými květy, ale zvolit můžeme i kultivar plnokvětý (Virginal) či s dvojitými květy (Frosty Morn).

Jak získat maximum květů?

Vždy záleží nejen na druhu, ale i na konkrétní odrůdě (kultivaru). Zatímco kompaktní kultivary přirůstají pomalu a téměř nevyžadují řez, bujně rostoucí keře bez pravidelné údržby postupem času kvetou méně.

Asi nejhorší variantou, která může skončit až nekvetoucím a metlovitě rostlým keřem, je žádná či nevhodná péče. Zmíněné keře kvetou na starším dřevě, nevhodně načasovaným řezem se můžeme snadno připravit o jejich největší chloubu – bílé květy. Všechny představené dřeviny můžeme zastřihnout po odkvětu. Výjimkou jsou červeně plodící kaliny, jejichž plody prodlouží sezónní efekt těchto keřů.

Vitálním keřům pustorylu prospívá prořezání části starších větví až u země, zpravidla v zimním období.