Hortenzie (Hydrangea) pocházejí z japonského ostrova Honšů. Na původních stanovištích rostou převážně v horských lesích a křovinách. V Japonsku, stejně jako v Číně, byla tato okrasná dřevina pěstována odedávna. Později byla zavlečena i do mnoha dalších regionů světa, kde se postupně stala součástí krajiny: Nový Zéland, Střední a Jižní Amerika, Havajské ostrovy, Azorské ostrovy, Madeira. Zvlášť pověstné jsou hortenzie na Azorských ostrovech, kde od sebe oddělují políčka, vinice a pastviny živé ploty modře kvetoucích hortenzií, a tak se staly symbolem těchto ostrovů. Do Evropy se hortenzie dostaly až v 18. století, do Čech počátkem 19. století.

hortenzie se staly součástí krajiny na Azorských ostrovech



Proč právě hortenzie?

"Známá, všeobecně oblíbená květina okenní, kterou r. 1790 přivezl Blanks z Číny. Jest to křík se vstřícnými, vejčitými, pilovitými, lysými listy a úhlednými, dlouho svěžími květy barvy nejčastěji špinavě červenavé, které, skládajíce bohaté kytky, bývají následkem kultury buď v celém květenství nebo alespoň na obvodě jalové." Takto hortenzii představuje gymnaziální profesor František Polívka v Názorné květeně zemí koruny české (4 svazky vyšly 1900 – 1904), jejíž součástí jsou i "čelnější rostliny cizozemské, pěstované u nás pro užitek a okrasu".

A jak hortenzie ke svému jménu přišla? Polívka zvláštní jméno rostliny vysvětluje následovně: "Název hortensia nepochází od lat. hortus = zahrada, jak by se snad zdáti mohlo; ale pojmenována tak byla od Commersona, jenž ji v Číně poprvé pozoroval, ku poctě jeho milenky, Hortensie Barréové, která přestrojena jsouc za myslivce na cestách cizími zeměmi jej provázela."

Tajemství modrých květů hortenzií

keře hortenzií lemují silnice na Azorských ostrovechZměnu barvy květů z růžové na modrou způsobuje působení volných iontů hliníku na delphinin (barvivo obsažené v květech). Pro docílení modrého vybarvení květů hortenzií se do půdy přidává kamenec hlinitoamonný. Doporučuje se vodou s kamencem zalévat rostliny i při nakvétání. Případně můžete využít speciální hnojivo pro modré hortenzie (vyrábí se v rozpustné i tekuté formě). Kromě hliníku, který ovlivňuje barevnost květů, obsahuje také další důležité živiny.

Hortenzie a kyselost (pH) půdy

Ke změně barvy květů však nedochází úplně ve všech případech. Nejvhodnější pro změnu barvy jsou růžově kvetoucí kultivary hortenzie velkolisté (Hydrangea macrophylla). Budete-li mít hortenzii s bílými květy, tak vám květy nezmodrají ani po sebevětší dávce hliníku.
  • v půdě s pH 3,5 až 4,5 se druhy s růžovými květenstvími zbarvují modře ty s fialově červenými
  • v půdách s reakcí pH 5,5 až 6,0 jsou květy růžové a červené
  • neutrální reakce pH (kolem 6,5 až 7,0) hortenziím dokonce škodí a dochází k chlorózám, tedy žloutnutí listů

Pěstujeme hortenzie

Hortenzie v našich zahradách většinou dobře prospívají i bez zvláštní péče. Avšak volbou vhodného hnojiva můžeme nejen podpořit bohatost jejich kvetení, ale u některých kultivarů zvýraznit či dokonce pozměnit barevnost.