Nejsnáze dárky vybírají ti, kteří mají se zahradničením vlastní zkušenosti. Ti nejlépe vědí, jak důležité je opravdu kvalitní nářadí. Ostatním jistě dobře poradí ve specializovaných zahradních centrech, kde mají širokou nabídku. Práce na zahradě je tak rozmanitá, že jistě objevíte něco, čím uděláte radost. A pokud si opravdu nebudete jistí, můžete věnovat pod stromeček dárkový poukaz do některého zahradního centra.



i pracovní rukavice mohou mít zajímavý vzorRukavice praktické i elegantní

Sortiment rukavic pro práci v zahradě je velmi široký. Od obyčejných pracovních za pár desítek korun, přes praktické kožené rukavice na hrubší zahradní práci (v řádech stokorun) až po velmi elegantní rukavice z jemné kůže. Při výběru bychom měli znát nejen účel, kterému by měly sloužit, ale důležitá je také volba správné velikosti.

Rukavice se liší zateplením, vyztužením namáhaných míst či délkou manžety. Některé mají speciální úpravu pro práci s malým vibračním nářadím. Pokud toužíte potěšit dámu, která chce být elegantní i při práci v zahradě, pak se poohlédněte některém z modelů návrhářky Laury Ashley. Rukavice z její kolekce poznáte snadno podle vzorovaného hřbetu (je vyroben ze syntetického, velmi pružného vlákna spandex), dlaň rukavic je ušitá z jemné kozinky.

zvlášť potěší originální keramický obal na květináčKvětináče, obaly na květináče, vázy

Tyto dárky se hodí především tehdy, pokud obdarovaného známe natolik dobře, že víme, jaký materiál a barva se do jeho prostoru hodí. Hledat můžeme jak v zahradních centrech, tak u specielních prodejců. Záleží také na tom, kolik chceme investovat. Pokud zvolíme zajímavé designové řešení, může to být, zvlášť ve venkovním provedení, záležitost v řádech tisícikorun.

Poohlédnout se můžeme i po zcela originálně ozdobeném obalu na květináč, případně využít některou z keramických dílen pro veřejnost, kde můžeme keramiku ozdobit vlastnoručně (např. Keramika Maříž, Kavárna maluj).

Velmi dobře vypadají sety květináčů určených pro pěstování bylinek na kuchyňském parapetu. Některé jsou kovové, jiné plastové. Kvalitní obaly na květináče určené pro vnitřní prostředí mohou stát i několik stokorun.

Ruční zahradnické nářadí

Samozřejmě, že i tady velmi záleží na tom, čemu a jak moc intenzivně se dotyčný v zahradě věnuje. Někoho potěší kvalitní zahradnický nůž či nůžky, jinde uděláme radost s praktickou sadou zahradnického nářadí.

zkušení zahrádkáři ocení praktické nářadíZkušení zahrádkáři ocení kvalitu a praktičnost. Ta se, kupodivu, neskrývá vždy pouze pod nejmodernějšími materiály, ale často vychází z léty osvědčených výrobků z tradičních materiálů. Ke značkám s více než stoletou tradicí patří např. britský výrobce ručního nářadí Joseph Bentley. Eleganci nářadí z leštěné nerezové oceli umocňují násady z jasanu či dubu.

Pokud chceme investovat méně, ale přesto koupit něco neobvyklého, můžeme sáhnout například po sázecím kolíku na cibulky. Vhodným dárkem jsou také praktické boxy na drobné nářadí (látkové, dřevěné, kovové). Milovníci aranžování ocení tavnou lepicí pistoli.

chrániče kolen ocení hlavně majitelé záhonůKlekátka, sedátka, chrániče kolen

Kdo si jednou práci v zahradě zamiloval, jen velmi nerad se své záliby vzdává v pokročilém věku. O to víc uvítá drobné zlepšováky, které mu práci v zahradě zpříjemní. Zvlášť při pletí záhonů se velmi hodí různá sedátka či klekátka. Výborně poslouží i vcelku jednoduché modely za pár desetikorun – ochrání před vlhkem i chladem.

I tady však najdeme luxusní modely. Jedním z nich je oválná podložka Kneelo (50 x 30 x 5 cm), kterou využijeme jak při klečení, tak při sezení. Vnitřek podložky tvoří protiotřesová pěna, na kterou navazuje polštářová pěna s paměťovým efektem. Povrch pokrývá neoprenová vrstva s rychle schnoucím nylonovým obalem.

Dárky pro nejmladší zahradníky

nářadí pro nejmenší zahradníkyDěti rády napodobují dospělé a tak jim uděláme radost sadou zahradnického nářadí. Vybírat bychom měli s ohledem na jejich věk. Pro nejmenší bude nářadí spíše hračkou, u které dbáme na to, aby se nezranily. Ti starší ocení malé, ale lehké a prakticky použitelné nářadí. Na trhu takové nabízí např. firma Fiskars, Burgon & Ball.

Použitý materiál má vliv nejen na životnost, ale také na váhu i na cenu. Vybírat můžeme nářadí s násadami z plastu, kovu i dřeva. Nejčastěji se objevují rýče, hrábě (klasické i švédské), méně motyky, vidle či smetáky.

Velmi rády děti také zalévají. I konev bychom měli volit s ohledem na jejich věk, aby ji dobře unesly i naplněnou. K velmi oblíbeným předmětům patří také dětské zahradní kolečko, ať už plastové nebo kovové. Na trhu je k mání také několik knih, které jsou určeny přímo dětem. Spoustu inspirace k zahradním experimentům najdou děti v knize První kniha pro malé zahradníky