Vhodné stanoviště pro netřesky

Ze všeho nejdřív se porozhlédněte po zahradě a hledejte místa, kde by to netřeskům slušelo a kde by dobře prospívaly. Čím více slunce jim nabídnete, tím více budou růžice vybarvené. Nároky na výživu či zálivku mají tyto převážně horské rostliny minimální. Přežití na výslunných místech jim umožňují speciální pletiva. Ta mají schopnost zadržovat vodu a tak rostlina netrpí ani v době nedostatku vláhy.

Záleží tedy především na vaší fantazii, jaký prostor netřeskům vyberete. Naši předkové je s oblibou pěstovali na střechách. Tam měly obyvatele ochránit před blesky (aby do nich ne-třesklo). Dnes se netřesky na střechy opět vracejí a stávají se oblíbenou součástí střešních zahrad. Pokud vaše střecha není k takovému účelu vhodná, můžete zvolit nějakou menší střešní variantu. Třeba "střechu" ptačí budky nebo prostor na střeše skleníku.



netřesky na střeše ptačí budky

Základnou pro netřeskovou minizahrádku se může klidně stát vysloužilý džbán či květináč. A to i takový, který už má nějakou patinu či dokonce šrám v podobě chybějícího ucha. Jen – pokud zvolíte třeba nádobu podobnou té na úvodní fotografii – zajistěte ji proti kutálení.

Pěstování netřesků

Netřesky jsou víceleté sukulentní rostliny ozdobné především svými listovými růžicemi. Ale atraktivní bývají i jejich květy. Jen počítejte s tím, že jsou to tzv. monokarpické rostliny. Tedy takové, které kvetou pouze jednou za život a pak uhynou. Stačí však po odkvětu uhynulou růžici odstranit a velmi brzy místo zaplní další dceřiné růžice, které netřesky hojně tvoří.

netřeskům stačí velmi mělká nádobaS úspěchem můžete netřesky pěstovat v květináči (nemusí být příliš hluboký) či truhlíku na balkóně. Jen pamatujte, že netřesky potřebují dostatečně propustný substrát. Ideální je kompost smíchaný s pískem v poměru 3:1.

Druhy netřesků

Na své si přijdou i to, kteří by si chtěli trochu pohrát s výběrem kultivarů. Nejmenší netřesky mají růžice kolem 1 cm, největší až 25 cm v průměru. Růžice mohou mít listy široké, úzké, lysé, hladké, lesklé i rozmanitě ochlupené. Volit můžete i barvu – některou jsou pouze zelené, jiné mají špičky listů s červenohnědým až hnědým zakončením. Existují také netřesky s růžicemi v odstínech červenohnědých i hnědých či netřesky s chlupatými listy nebo s pavučinatou růžicí.