světlice barvířská má atraktivní květySvětlice barvířská (Carthamus tinctorius) se dnes pěstuje pouze jako kulturní rostlina. Původní střediska pěstování této jednoleté rostliny jsou v  Afghánistánu, v údolí Nilu a v Etiopii. Od 16. století se vysévala také ve střední Evropě.



Rostliny světlice barvířské se s oblibou používají k řezu do suchých vazeb. Nabízejí širokou paletu barev květů od bílé přes odstíny žluté, oranžové až po červenou. V České republice jsou registrovány dvě odrůdy – Brněnka a Vierka.

Světlice místo šafránu?

O světlici hodně prozrazují zlidovělé názvy: falešný šafrán, nepravý šafrán, planý šafrán, saflor (zkráceno ze safranflor – květ šafránový). Šafrán je považován za nejdražší koření světa. Cena za gram jeho blizen se pohybuje od 150 do 200 Kč. Gram blizen světlice (často označovaný jako nepravý šafrán) můžete pořídit za pohých 12 Kč. Není divu, že se jej lidé s vidinou snadného zbohatnutí pokoušeli pašovat a falšovat.

Jako náhražka šafránu se nejčastěji používaly právě květy světlice barvířské a to většinou tak, že se mezi vzácné koření přimíchaly. Barva výsledného pokrmu sice vypadala podobně, nicméně vůně ani chuť už shodná nebyla. O množství pokusů falšovat šafrán svědčí skutečnost, že v roce 1374, tedy době, kdy byly Benátky středem obchodu s orientálním kořením, vznikl samostatný úřad na kontrolu pravosti šafránu: "Ufficio dello zafferano"

Využití světlice barvířské

světlice barvířská - olej a semenaVyužívání světlice jako barvířské rostliny patří spíše do minulosti. V některých zemích tropů a subtropů se nyní pěstuje hlavně jako olejnina. Olej vysoké kvality se užívá zejména v potravinářství. Pokrutiny zbylé po lisování oleje se používají jako krmivo či hnojivo. Pro odolnost k suchu můžeme světlici barvířskou používat také jako meziplodinu na zelené hnojení nebo krmení. Vysévat ji pro tento účel můžeme v červenci nebo počátkem srpna ve směskách např. se svazenkou vratičolistou, komonicí bílou, tolicí dětelovou.

Světlice je také významná medonosná rostlina: že nektar poskytuje ve snůškově chudém pozdním létě. Med z ní je však tmavý, se silnou nepříjemnou chutí i vůní. Semena světlice se praží a konzumují jako pochutina. Mladé výhonky světlice se mohou používat také jako zelenina.