Levandule s levandulí

Pokud nemusíme šetřit místem, můžeme se rozmáchnout a vysázet malé levandulové moře. Střídání různě velkých a různě barevných kultivarů vnese do zahradního prostoru dynamiku. Před výsadbou si ověříme velikost dospělých keřů a podle toho zvolíme vhodnou vzdálenost (spon). Levandule se obvykle vysazují do sponu 50 cm. Důležité je při výběru zohlednit také dobu kvetení jednotlivých kultivarů.



levandule a sluncovka

Kouzlo kontrastních barev

Barvy, které stojí proti sobě v barevném kruhu, tak jak jej navrhl Isaac Newton, tvoří kontrast. Takové barvy se v teorii barev označují jako komplementární (doplňkové). Pro klasickou fialovou barvu levandule je doplňkovou barvou žlutá. Naopak sousedící odstíny tvoří barevnou harmonii (červená s fialovou). Pokud chceme v zahradě barvy zvýraznit, pak je vhodné naplánovat větší seskupení rostlin konkrétní barvy. Samozřejmostí však musí zůstat i dodržení dalších nároků rostlin.

levandulový lem růžového záhonuK levandulím můžeme vysazovat například slunečnice (Helianthus), vedle nižších kultivarů bude velmi dobře vynikat žlutooranžová sluncovka (Eschscholzia californica, kalifornský mák). Kýžený barevný kontrast dodají také žluté květy pupalek (Oenothera) nebo řebříčků (Achillea).

Osvědčená klasika – levandule a růže

Levandulím to velmi sluší ve společnosti růží. Vysadit je můžeme jako atraktivní lem záhonu růží. Zvlášť dobře se mohutné trsy levandulí vyjímají jako popředí před popínavými  či stromkovými růžemi. Úspěšně zakryjí tu část záhonu, která by jinak působila prázdně. A jako bonus vůně levandule pomáhá odpuzovat od růží mšice.