Kdy a jak sklízet rebarboru?
Reveň (Rheum rhabarbarum), někdy též zvaná rebarbora, je téměř ideální rostlinou pro kreativní kuchaře. Asi největší mínus je relativně krátké období (přibližně dva měsíce), kdy je možné konzumovat většinu volně pěstovaných odrůd. Jak rostlinu získat a jak vypěstovat co nejkvalitnější řapíky radíme v článku Reveň - raná zelenina v roli ovoce.
Z jedné rostliny můžeme sklízet od konce dubna do června každých 14 dní přibližně třetinu stonků. Řapíky sklízíme při dosažení délky 30 cm a průměru 1,5 - 2 cm. Ideálním časem pro sběr jsou ranní hodiny. Řapíky zabalené v mikrotenovém sáčku vydrží v ledničce jeden až dva týdny. Pokud máme rebarbory větší množství, než stíháme konzumovat, můžeme ji i zamrazit. Více v článku Co s nadbytkem rebarbory?
Řapíky odlamujeme postupně až do svátku sv. Jana (24. června). Později se u většiny odrůd příliš zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Při sklizni řapík uchopíme dole, mírným otáčením sem a tam uvolníme a krátkým trhnutím oddělíme. Nenecháváme pahýly – zahnívaly by. Listovou čepel oddělíme od řapíků, aby jejich kvalita neutrpěla postupnou ztrátou vody a vadnutím a dáme do kompostu.
Patero rad pro přípravu rebarbory
- listy reveně obsahují oproti řapíkům mnohonásobně vyšší množství kyseliny šťavelové a jejich konzumace se nedoporučuje
- reveň konzumujeme vždy vařenou, nikoli syrovou
- pro kuchyňské zpracování řapíky oloupeme
- při vaření rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí. Hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a tak se snadno dostává do jídla.
- konzumace rebarbory by se kvůli zvýšenému množství kyseliny šťavelové měli vyvarovat lidé s těmito zdravotními obtížemi: onemocnění žlučníku, žaludku, ledvin.
Reveň nejvíc chutná nasladko
Připravili jsme pro vás inspiraci, jak je možné rebarboru využít. Nejspíš vás napadne i řada dalších zajímavých variací k využití této sezónní zeleniny, která tak často vystupuje v roli ovoce. Fotografie vám napovědí, jak snadno a přitom efektně lze řapíky rebarbory využít k ozdobení koláčů. Ne vždy je nutné řapíky krájet na drobné dílky, efektně vypadají na kulatém koláči rozložené od kraje do středu jako paprsky. Zvlášť atraktivně působí na řezu řapíky červeně zbarvených kultivarů.
- reveňový koláč se nejčastěji připravuje s drobenkou, ale je možné jej upéct také s tvarohem, jogurtem či pudinkem. Asi největší proslulost získal koláč britského původu - crumble (brown betty). Za svou největší popularitu vděčí období 2. světové války, kdy bylo díky přídělovému systému obtížné péct klasické sladkosti. Recept je rychlý a jednoduchý: na podušené ovoce se nasype drobenka (žmolenka) připravená z mouky, cukru a másla a vše se zapeče. Připravit můžete ale také rebarborovou bublaninu, bábovku, štrúdl nebo žemlovku.
- reveňová marmeláda, reveňová pěna - zajímavý doplněk k dezertům. Rebarboru je možné kombinovat i s jinými druhy ovoce, například s ananasem, pomeranči, jahodami nebo banány.
- reveňový kompot – pro okamžitou konzumaci jej nemusíme sterilovat
- reveňová zmrzlina
- rebarborová limonáda
- ovocné knedlíky plněné revení (vhodné je reveň nakrájet na menší kousky a předem trochu podusit, aby byla dostatečně měkká)
kandovaná rebarbora - rebarborové čatný (chutney)
- rebarborová omáčka k masu
- rebarborová polévka se zakysanou smetanou