Vybrali jsme pro vás takové náměty, které zvládne snadno realizovat i ten, koho důmyslné aranžování jídla na talíři nebaví. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, nástroje ani dovednosti. Dokonce ani příliš mnoho času tyhle výtvory nezaberou. Většinou stačí ředkvičky nakrájet na tenké plátky, doplnit pár drobností a jídlo může na stůl.



Ředkvičky nejčastěji konzumujeme v syrovém stavu. Nejchutnější jsou ředkvičky s pevnými bulvami. Čerstvá ředkvička je křehká,  šťavnatá se svěžími listy. Naopak houbovité, dřevité či rozpraskané kusy nemilosrdně vyřadíme.

Bulvičky nejprve dobře omyjeme a odkrojíme kořínky. Odstraníme vrchní listy a necháme pouze nejhezčí mladé lístečky, které je také možné konzumovat. V takovém případě důkladně odstraníme případné nečistoty mezi listy.

Myšák s ředkvičkovýma ušima

myšák z taveného sýraKulaté plátky ředkviček přímo vybízejí k využití na myší uši. Hlavu myši může představovat na tvrdo uvařené vajíčko nebo větší ředkvička. Pak už snadno naříznete otvory pro zasunutí plátků ředkviček. Oči vytvoříte vložením hřebíčku či jiného koření do vajíčka. Pokud hlavu tvoří ředkvička, stačí oči nožem vyříznout a na čumáčku nechat konce nejmenších lístků. Snítka pažitky či kopru zastoupí vousy.

Dál už jen záleží na vás, kam myšku položíte. Může to být miska s pomazánkou nebo plátek ementálu či listy kadeřavého salátu. Ocásek snadno zhotovíte z pažitky nebo krouceného sýra - korbáčiku.

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vajíčko, můžete připravit myšáka z trojúhelníčku taveného sýra. Stačí jej položit na slanou sušenku a vše ostatní můžete přizdobit podobně, jako v předchozím případě.

ryba z plátků ředkvičky a okurkyhad z plátků ředkvičky a okurky

Okurko-ředkvičkový had a rybka

Jako podklad v obou případech výborně poslouží pomazánka. Při tvorbě rybky plátky ředkviček pokládáme na pomazánku, abychom znázornili šupiny a vše doplňujeme plátky okurek, které symbolizují hlavu, oceas a ploutve.

Při tvorbě hada vkládáme tenká kolečka ředkviček vertikálně, jak ukazuje snímek. Mezi ředkvičky v pravidelných intervalech vložíme plátky okurky podobného průměru. Z konce okurky připravíme hlavu. Zapomenout bychom neměli na pořádný hadí jazyk a oči.