cesmína je atraktivní i v zimních měsícíchRod cesmína (Ilex) je zastoupen 500 – 600 druhy po celém světě. Nejvíce druhů roste v tropické Americe a v jihovýchodní a východní Asii. Naopak u nás ve volné přírodě neroste - nepatří k nepůvodním druhům. Jako první cesmínu na našem území pěstoval od roku 1880 kníže Kamil Rohan v parku sychrovského zámku. Vzrostlé exempláře cesmíny ostrolisté (Ilex aquifolium) můžeme obdivovat například v pražské Královské oboře, v Brně, Lednici či arboretu Nový Dvůr u Opavy.



Cesmína pro hudebníky, pastevce i kouzelníky

Dřevo cesmíny patří mezi tvrdá dřeva a je považováno za nejbělejší druh dřeva vůbec. Kresbu má nenápadnou nebo zcela chybí. Dřevo cesmíny je možné dobře soustružit, snadno se lepí, brousí a leští. Cesmína se užívá hlavně jako náhrada za zimostráz (Buxus sempervirens). Nabarvená na černo nahrazuje eben v intarzovaných výrobcích a při opravách a imitacích starožitného nábytku. Cesmínové dřevo se užívá při výrobě hudebních nástrojů (dudy, cembala, klavichordy, klapky klavírů a varhan), ale také na kulečníková tága či šachové figurky.

Traduje se, že cesmíny výborně chrání před čarodějnicemi, zlými duchy i blesky. Proto se živé ploty vysazovaly v blízkosti stavení a z jejich dřeva se vyráběly prahy k domovním dveřím. Právě z proutku cesmíny byla zhotovena první kouzelnická hůlka Harryho Pottera. Cesmínová snítka zavěšená v chlévě měla zjišťovat prospívání krav celý další rok. Zvyk vysazovat ploty z cesmíny kolem domu, ochraňující před jedem, uhranutím, bouřkou a ohněm, pochází v Anglii až z dob křesťanských. Mnozí majitelé těchto živých plotů věří, že jejich stříhání přivolává neštěstí. Proto lze často vidět přerostlou cesmínu v jinak upraveném živém plotě. Dodnes zde lidé na cesmínu pohlížejí až s posvátnou úctou.

atraktivní zbarvení panašované cesmíny

Další způsoby využití cesmíny našimi předky zmiňuje Ottův slovník naučný: "Z mladých prutů dělají bičiště a hole, zelenou kůru na kaši roztlučenou mísí s bobulemi jmelí k výrobě lepu na ptáky... V jižní Francii roztloukají mladé listy a výhonky dřevěnými palicemi a krmí jimi v zimě dobytek. V jižním Německu užívají sušených listů místo čínského čaje."

cesmína a břečťan jako součást vánočních dekoracíCesmína jako tradiční vánoční symbol

Spojování cesmíny s Vánocemi je s velkou pravděpodobností odvozeno od věnců, které zdobily nevázané římské slavnosti k poctě boha Saturna, tzv. Saturnálie. Ty se konaly v prosinci. Podle anglických tradic se cesmína používala různými způsoby. Svobodné dívky si prý na tři cesmínové lístky napsaly jména svých nápadníků a vložily si jej na noc pod polštář. Lístek, který ráno vytáhly jako první, jim prozradil jméno budoucího manžela.

Díky pečlivě vedeným účetním knihám se dozvídáme, že břečťan a cesmína se v Anglii hojně využívaly k vánoční výzdobě kostelů už v 15. a 16. století. Úzké spojení cesmíny s vánočními svátky dokládá také tradiční anglická vánoční koleda - The Holly and the Ivy (Cesmína a břečťan). Zpívá se v ní, že cesmína má květy bílé jako lilie, bobule rudé jako krev, ostny ostré jako trny a kůru hořkou jako žluč. Cesmínu ve své básni Green Groweth the Holly oslavoval také anglický král Jindřich VIII. (1491 – 1547). U nás se cesmína do vánoční výzdoby začala přidávat až po roce 1900.