Omlazení starší lísky

Pokud patříte k těm, kteří dávají přednost vlastním vypěstovaným plodům, pak zkuste přerotlé lísce dát šanci. Přerostlé keře není praktické chtít "opravit" v jediném roce. Lísky plodí na tříletém dřevu, proto by omlazení mělo probíhat postupně. Jinak bychom se na několik let připravili o úrodu úplně. Nejvhodnějším časem pro zmlazování je období vegetačního klidu, nejlépe od října do března. Odstraňujeme především větve suché, nemocné, křížící se nebo rostoucí dovnitř keře. Každý rok z keře vyřežeme maximálně 1/3 výhonů.



V průběhu roku bychom měli hlídat výmladky – pruty, které raší v blízkosti keře. Budeme-li je vylamovat dřív, než zesílí a zdřevnatí, nebudou keři ubírat živiny. S ohledem na mohutnost lískových keřů je vhodné dodat rostlinám také odpovídající výživu. Samozřejmostí by mělo být průběžné kypření a udržování půdy bez plevelů. Vzrostlé keře hnojíme každé 2 – 3 roky chlévským hnojem a každoročně minerálními hnojivy (např. Cererit).

vzrostlé lísky lemující cestu

Výsadba nové lísky

líska s purpurovými listy je zároveň i ozdobou zahradNež si do zahrady novou lísku zasadíme, měli bychom zvážit všechna pro a proti. Zvlášť je dobré počítat s velikostí, které mohou některé kultivary dosáhnout. To, co je v jednu chvíli jako báječná vlastnost (větrolam), může být v jiném čase nepříjemnost (stín). Lísky dorůstají v dospělosti několika metrů výšky a rozložité bývají i do šířky. Navíc, pokud toužíme po kvalitní úrodě, je vhodné pěstovat více než jednu odrůdu, aby došlo k dostatečnému opylení.

Při rozhodování o konkrétním druhu a kultivaru bychom měli zjišťovat nejen jak moc líska vyroste a jak velké a chutné bude mít oříšky, ale také to, jestli je do naší polohy vhodná. Některé odrůdy dozrávají v polovině září, další koncem téhož měsíce. Ty, které dozrávají až v polovině října se hodí především do teplejších oblastí.

Nejčastěji se lísky pěstují v keřové formě, ale je možné je koupit také ve formě stromku. Kromě lísek se zelenými listy existují i ty, které mají listy purpurově červené. Takové kultivary v zahradě plní nejen funkci ovocného stromu, ale zároveň i okrasného keře.