Nenáročné ocúny

plnokvětý kultivar ocúnu WaterlilyVše vypadá až podezřele. Na rozdíl od speciálně přirychlených tulipánů, hyacintů či narcisů, nemusíte s ocúny podnikat žádná zvláštní "kouzla". Prostě si jen koupíte některý z prodávaných druhů či kultivarů, rozbalíte ze sáčku a umístíte na dostatečně osvětlené místo. Hlízu klidně postavte rovnou na okenní parapet. Ale vhodnější je vybrat nějakou nepříliš hlubokou nádobu, nejlépe skleněnou misku či větší skleničku. Velmi pěkně se pro daný účel hodí skleněný omáčník či jiné nádoby na nožičce doplněné ouškem. Nezapomeňte však, že všechny části ocúnů jsou prudce jedovaté. Proto před dalším použitím v kuchyni nádobu opravdu důkladně umyjte.



Zvolenou nádobu můžete vyzdobit podle vlastních možností a záměrů trochou přírodního lýka, dřevité vlny či kokosového vlákna. Kokosové vlákno seženete v aranžérských potřebách, ale také v hobby marketech či v květinářstvích. Vlákno se prodává jak v přírodní podobě, tak barvené. Zvolte takovou barvu, která bude s barvou květů dobře ladit. Vzhledem k tomu, že ocúny v době květu nemají listy, pak můžete sáhnout i po některém ze zelených odstínů.

ocúny vykvetou i bez vody

Jak pečovat o ocún

Po dobu kvetení ocún nepotřebuje žádnou zálivku. Pokud však budete chtít rostlinu zachovat i pro další rok, pak co nejdřív po odkvětu hlízu zasaďte do země. Na jaře pak vyrazí poměrně mohutné listy, z kterých rostlina načerpá zásobní látky pro další kvetení. Výsadba by se měla provádět do hloubky 12 - 15 cm.

Možná budete překvapeni, že z jediné hlízy vám postupně vyrazí hned několik květů. Vzhledem k poměrně vysokým cenám hlíz (55 - 155 Kč) tak můžete spoustu parády udělat s jednou jedinou. Oblíbeným druhem pro toto "suché" pěstování ocúnů, respektive kvetení, je například Colchicum The Giant. Tato odrůda má velké květy barvy růžové lila, které dosahují výšky 20 - 25 cm. Z jediné hlízy postupně vykvétá pět i více květů.

V naší přírodě můžete od konce srpna potkat ocún jesenní (Colchicum autumnale). Více se o něm dočtete v článku Ocún - jedovatá podzimní krása.