Z čeho je smoothie?

smoothie ze zeleniny doplněné jablkemV češtině zažitý termín odpovídajícímu anglickému slovíčku smoothie, nemáme. Základem anglického výrazu je smooth, tedy označení pro věci hladké, jemné, krémové. Snad bychom mohli sáhnout po českém výrazu pyré. Mixovat můžeme buď pouze čerstvé plody, ale přidat můžeme i mléko, smetanu či bílý jogurt, to bychom mohli mluvit též o koktejlu. Mimo sezónu se pro přípravu hodí i zmražené ovoce, ale v takovém případě je důležité zjistit, zda máme vhodný typ mixéru.



K mixování můžeme použít klasický kuchyňský mixér, stále častěji výrobci nabízejí speciální přístroje označované jako smoothie maker. Ty mívají nádoby vhodné pro jednu dávku, které jsou opatřené víčkem s uzavíratelným otvorem vhodným pro pití.

Příprava smoothie: na vykrajování zapomeňte!

Velkou výhodou vlastnoručně připraveného smoothie je skutečnost, že máme vše pod kontrolou. A to jak co se týče složení mixovaného nápoje, tak i kvality plodů. Určitě bychom neměli přidávat žádné nakažené plody.

Do smoothie můžeme přidávat i ovoce padané a mírně mechanicky narušené, pokud jej zpracujeme bezprostředně po sběru. Nikdy bychom však neměli zpracovávat ovoce nahnilé či plesnivé. Tedy ani když nakažené části vykrojíme. Vykrajování ovoce není vhodné, protože zdánlivě zdravá část ovoce již může být také napadena zdraví nebezpečnými mykotoxiny.

Tipy co dát do smoothie

drobné ovoce můžeme kombinovatExperimentovat můžeme s tím co nám na zahradě roste, případně pro chuť přidat i trochu exotického ovoce (citrusové plody, banány). Pro začátek je možné zkusit něčí osvědčený recept a pak už můžeme přidávat i ubírat podle vlastní chuti a nálady.

Jestliže nechceme přidávat mléko či smetanu, můžeme smoothie zředit trochou vody. Pokud přidáme meloun, pak už není potřeba žádnou další tekutinu přidávat. Zvlášť v parných dnech je dobré nápoj před podáváním vychladit, případně rozmixovat s pár kostkami ledu. Chybět našemu nápoji nemusí ani vůně oblíbených bylinek, nejčastěji se přidávají lístky máty nebo bazalky.

Slazení smoothie

Jako sladidlo je nejvhodnější použít sirup, med nebo hnědý cukr. Některé plody jsou tak sladké, že není potřeba nápoj přislazovat. K ovoci je možné přimixovat listovou zeleninu, např. ledový salát, pekingské zelí, rukolu, špenát, čekanku, polníček, kapustu. Na jaře můžeme přidat listy medvědího česneku, mladé kopřivy či listy pampelišky (smetanky lékařské).