japonský javor, kultivar s dvoubarevnými listyDíky atraktivním barvám a tvarům listů patří javory dlanitolisté (Acer palmatum) k nejkrásnějším dřevinám pěstovaným v našich zahradách. V Japonsku se okrasné javory pěstují po staletí. Z historických pramenů víme, že tento strom měl důležité místo v japonských císařských, ale i v soukromých zahradách. V 7. století je opěvován ve sbírce básní Man-Yoshu, vydané v roce 614 n. l. Do dalších částí světa se japonské javory rozšířily až v 19. století. U nás byl první javor dlanitolistý zasazen v roce 1835 v Královské oboře poblíž Pražského hradu.



Japonský javor - strom vhodný i na skalku

Javor dlanitolistý roste velmi pomalu. Proto může být ozdobou i menších zahrad, skalek či sbírek bonsají. Ve své domovině dorůstá výšky až 8 metrů, v našich podmínkách zřídka přesáhne 4 metry. Majitelé skalek si zvlášť cení trpasličí kultivary, které i po letech růstu nejsou vyšší než metr.

Listy původního javoru dlanitolistého na podzim červenají, ale vyšlechtěny byly i kultivary celoročně zbarvené. Některé mají pěti, jiné až devítilaločnaté listy různé velikosti a rozdílné míry vykrojení. Zatímco některé listy jsou nápadně vykrajované, jiné jsou označovány jako stříhanolisté (dissectum). Na podzim se listy zbarvují podle kultivaru od nejsvětlejší žluté přes zářivě žlutou, oranžovou, červenou a rudou až po purpurově fialovou.

japonský javor s hodně vykrojenými zelenými listyZmatek mezi japonskými javory?

Jako japonské javory se označuje botanicky širší skupina stromkovitých keřovitých javorů rostoucích nejen v Japonsku, ale také Koreji a Číně. Společné pro ně je, že se větví nízko nad zemí, mají několik kmínků a rostou do šířky, posléze je jejich tvar deštníkovitý. Listy mají výrazně stříhané a často barevně zajímavé.

Vedle javoru dlanitolistého (Acer palmatum) do skupiny tzv. japonských javorů patří také javor vějířovitý (Acer japonicum) a javor shirasavánský (Acer shirasawanum). Velmi důležité proto je, aby lidé věděli, jaký přesně javor, respektive jeho kultivar mají. Jen tak mu mohou zajistit optimální péči a předejít zbytečnému zklamání. 

Semínko za pár kaček nebo stromek za tisíce?

javor dlanitolistý Acer palmatum, bonsaj stará 50 letPrávě na japonských javorech je vidět, jak je možné zhodnotit jediné semínko. Ten, kdo má dostatek času a trpělivosti, si můžete javor vypěstovat ze semínka za pár korun. Zní to lákavě, ale "probuzení" javorového semínka si žádá jisté pěstitelské úsilí. Nejprve se doporučuje semena zalít horkou vodou (50 - 60 °C) a nechat namočená 24 hodin. Pak je čeká proces stratifikace, tedy ponechání asi 3 měsíce ve vlhku (písek nebo vata) a chladnu, například v ledničce. Musíme však počítat i s tím, že semena mohou někdy tzv. přeležet a vyklíčit až následující jaro.

Pro méně trpělivé nabízejí specializovaní prodejci širokou škálu více či méně vzrostlých exemplářů. Javor dlanitolistý nechybí ani v nabídce bonsají. Tam vás může vyjít podle kultivaru a stáří od 600 až po 6 000 Kč.