oheň může působit i jako dekorační prvekPro naše předky představoval zkrocený oheň důležitý zdroj obživy i tepla. Plápolající oheň má své nezaměnitelné kouzlo i dnes. Pro grilování je na trhu nepřeberné množství přístrojů, ale čas od času zatoužíme posedět společně v kruhu kolem skutečného ohně.



Oheň umocní atmosféru večerní zahrady

Zkrocené živly vdechnou vaší zahradě jedinečné kouzlo. A klidně je pro jeho zesílení můžete i spojit. Zajímavě řešené nabízí ohniště umístěné nad vodní hladinou: díky odleskům v hladině se efekt ohně násobí. Samostatnou kapitolou jsou designové kousky, jejichž cenu zvyšuje nejen osobitý výtvarný návrh, ale i použitý materiál.

Avšak i zdánlivě obyčejné ohniště vtiskne zahradě osobité kouzlo. U vesnické chalupy s dostatečně prostornou zahradou často pro ohniště postačí několik kamenů a mělká díra v zemi, kterou kameny obložíme, aby se oheň nešířil nežádoucími směry. Ale i ti, kteří nemají mnoho prostoru či by nechtěli narušit pečlivě udržovaný trávník, mají z čeho vybírat: přenosné krby, mísy či koše na oheň, zděná zahradní ohniště.

zahradní zákoutí s košem na oheň vypadá dobře i ve dne

Jak vybrat nejvhodnější ohniště

ohniště můžeme poskládat i z cihel či speciálních betonových prvkůPokud jsme to neřešili už na samém počátku budování zahrady, pak si při hledání vhodného místa pro zahradní ohniště musíme odpovědět na několik otázek:

  • Toužíme pouze po ohništi dekoračním a nebo multifunkčním, které bychom rádi občas využili pro grilování či pro občasné pálení zahradního odpadu?
  • Pokud budeme chtít grilovat, budeme se téhle kratochvíli věnovat často? Pak se vyplatí poohlédnout po ohništi opatřeném výškově nastavitelným roštem.
  • Máme vhodný prostor, kde bude ohniště umístěné trvale a nebo se nám bude více hodit přenosná varianta?
  • Chceme přenosné ohniště umístit do prostoru se zvýšeným nebezpečím požáru, například na terasu? Pak by mělo mít ochranný tepelný štít, který dostatečně izoluje nádobu s ohněm od okolního prostředí.
  • Jaký materiál bude nejlépe slušet zvolenému koutu? Nejčastěji bývají ohniště z oceli, ale v nabídce jsou i ohniště z betonových prvků.
  • Kolik lidí se u takového ohně nejčastěji potká?
  • Čím chceme v ohništi topit?
  • V neposlední řadě si musíme ujasnit i to, kolik chceme do ohniště investovat. Zvlášť kusy, které působivě vypadají i za denního světla či mají umělecky přizdobené poklopy, nejsou nejlevnější.
venkovská zahrada s klasickým ohništěm vhodným i pro grilování