Čemeřice kvete, když ostatní rostliny spí

čemeřice nachováK nejčastěji pěstovaným druhům patří čemeřice černá (Helleborus niger), která své jméno získala ne podle barvy květu (kvete bíle), ale podle černé barvy oddenku. Nezapře svůj původ na alpských loukách - její květy patří ke skutečným otužilcům a bez problémů kvete i v době, kdy zahradu pokrývá sněhová peřina.



V zahrádkách se s oblibou pěstuje čemeřice nachová (Helleborus purpurascens), původem ze světlých listnatých lesů východní Evropy. Květy ji zdobí od února do dubna, často tedy "předbíhá" klasické posly jara, sněženky či petrklíče. Vzhledem k tomu, že se čemeřice velmi snadno kříží, bývají k vidění květy v odstínech růžové, fialové, purpurové až zelenohnědé. Velmi atraktivní jsou i výrazně tvarované listy (na podzim se zatahují a znovu se objevují v průběhu kvetení) a semeníky.

I čemeřice mají své módní trendy

čemeřice různé barvy a tvary květůZatímco ve světě oblečení či techniky je sledování nejnovějších módních trendů pro mnoho lidí samozřejmostí, rostliny jsou u nás v tomto směru poněkud pozadu. Pokud byste rádi svou zahradu vyšperkovali čemeřicí s atraktivní barvou či tvarem květu, budete muset chvíli pátrat.

Ne každému prodejci se chce jít do rizika prodeje nezavedených kultivarů. Navíc novinky mohou kvůli licenčním poplatkům přijít i na několik stokorun. Přitom na rozdíl od botanických druhů nabízejí moderní hybridy nejen pozoruhodné vybarvení, ale také zajímavou stavbu květu (poloplné či plnokvěté). Mezi neúnavné propagátory novinek světového šlechtění trvalek, tedy i čemeřic, u nás patří Ondřej Fous ze zámeckého zahradnictví Ctěnice.

Královna čemeřic, tuhle přezdívku si vysloužila Angličanka Helen Ballardová, jejíž kolekce čemeřic dosáhla světového věhlasu. Přitom se šlechtěním začala poměrně pozdě a nenápadně. Při cestě Řeckem ji zaujala čemeřice orientální (Helleborus orientalis). Ze čtyř rostlin, které si pak zasadila na své farmě v Malvern (dvě červené a dvě bílé), vyšlechtila v průběhu třiceti let množství hybridů v úctyhodném barevném rozsahu. Je tak velký, že je snadnější vyjmenovat dvě barvy, které její kolekci chybí: oranžová a modrá.