Diskuze na téma: Tavolník

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - David , Vloženo: 23.6. 2015 14:05
Jak se dá zlikvidovat živý plot z tavolníku? Je tak 10-15 let starý mezi tím dorostl živý plot z tůjí a tavolník překáží. Děkuji za odpověď.

Autor: Redakce , Vloženo: 26.6. 2015 13:04
Velmi stručná odpověď zní: mechanicky nebo chemicky. Dále upozorníme na úskalí zmíněných variant.
Neuvádíte, o jaký druh tavolníku jde. Pro živé ploty se nejčastěji používá tavolník van Houtteův (Spirea x vanhouttei), kvetoucí drobnými bílými květy v květnu a červnu. Dalším z tavolníků používaných v živých plotech je tavolník význačný (Spiraea x arguta), který také kvete bíle, ale o něco dříve - v průběhu dubna a května.
Oba tyto tavolníky mají výborné zmlazovací schopnosti. Proto i po jejich důkladném vyřezání můžete čekat, že začnou znovu obrážet. Někdy se radí ořezané rostliny podkopat a pak ořezané části zakrýt zeminou. Tak dojde k postupnému odumření kořenů. A nebo – což může být s ohledem na velikost plotu poměrně nákladné – kořeny vykopat.
Problém může být i samotné vyřezávání starých keřů. K tomuto účelu je možné využít lehké elektrické (popř. akumulátorové) pily s krátkou lištou a dlouhou, většinou teleskopickou rukojetí. Bohužel, někdy je tato rukojeť pro podobnou práci příliš dlouhá. Výhodné jsou přístroje, které umožňují polohování hlavy pily.
Pro hubení dřevin, tj. keřů a stromů jsou určeny speciální, poměrně silné herbicidy označované jako arboricidy. Při jejich neodborném použití hrozí nebezpečí poškození dalších rostlin.

Je ke zvážení, kolik úsilí, času a prostředků budete muset likvidaci živého plotu věnovat. Existují i specializované firmy, které mají vhodnou techniku a patřičné zkušenosti. Při odstraňování plotu většího rozsahu stojí za zvážení i tato možnost. V každém případě je s ohledem na volně žijící živočichy vhodné likvidaci dřevin provádět v době vegetačního klidu, tj. mezi 1. 10. a 31. 3.