Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Mochyně na okrasu i k jídlu?

Otázka: Na zahradě se nám pěkně rozrostla mochyně, ta s těmi oranžovými lampiónky. Ale nejsme si jistí, zda jsou její plody jedlé. 
Odpověď:

To co popisujete je mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi), která u nás roste jako trvalka. Její kalich i plody jsou ve zralosti sytě oranžové nebo červené. Plody se konzumují z mochyně peruánské (Physalis peruviana). Ta se u nás většinou pěstuje pouze jako jednoletá bylina a její lampiónky mají šedozelenou barvu. Plody má jeden až dva centimetry velké zelenožluté až žlutooranžové bobule se žlutou, chutnou dužinou.

Obě zmiňované rostliny patří do čeledě lilkovitých (podobně jako rajčata, brambory). Nezralé plody, stejně jako zbylé části rostliny se u mochyně považují za jedovaté. Názory na možnost konzumace mochyně židovská třešeň se různí. Někdo uvádí, že "není ani jedovatá, ani chutná", jinde se píše, že "její plody jsou jedovaté, přinejmenším nejedlé".

Velmi výmluvné je hodnocení poživatelnosti na informančím webu věnovaném rostlinám budoucnosti (Plants For A Future – www.pfaf.org). Zatímco mochyně peruánská získala 5 bodů, tedy maximum, mochyně židovská třešeň pouze 2.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Úroda jablek připravená k dalšímu zpracování

    Kalvádos aneb pálenka z jablek

    , 0 komentářů

    Máte ve sklepě ještě loňskou jablečnou úrodu, kterou nestačíte zkonzumovat? Pokud patříte mezi ty šťastnější zahrádkáře, kterým se v předchozím roce urodilo větší množství jablek a není ve vašich silách je všechny spotřebovat, máme pro vás skvělý tip pro jejich další zpracování.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK