Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Sušení jiřinek

Otázka:

Zaslechla jsem, že je možné sušit jiřinky. Nevím, jestli všechny, nebo jestli je některý druh pro sušení vhodnější.

Odpověď:

K sušení jsou z jiřinek (Dahlia) nejvhodnější drobnokvěté pomponky. K sušení se hodí všechny barvy kromě bílé (u těch dochází sušením k hnědnutí).

Sušit však musíme jednotlivé květy květem dolů (ne tedy celé svazky), ze stonků odstraníme listy. Sušíme buď v tmavé, suché a teplé místnosti nebo za pomoci vysoušedla - silikagelu (silica gelu). Správně usušené jiřiny si zachovají svoji původní barvu. V aranžmá se dobře vyjímají s trávami a jemnějšími druhy sušených letniček.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Úroda jablek připravená k dalšímu zpracování

    Kalvádos aneb pálenka z jablek

    , 0 komentářů

    Máte ve sklepě ještě loňskou jablečnou úrodu, kterou nestačíte zkonzumovat? Pokud patříte mezi ty šťastnější zahrádkáře, kterým se v předchozím roce urodilo větší množství jablek a není ve vašich silách je všechny spotřebovat, máme pro vás skvělý tip pro jejich další zpracování.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK