Odrůdy ředkviček

ředkvičky mnoha tvarů a barevDůležitá je volba vhodné odrůdy ředkviček, jak zkráceně nazýváme ředkev setou, letní (Raphanus sativus var. sativus). Vybírejte tedy nejen podle tvaru, velikosti či barvy bulvičky, ale zkontrolujte, zda je ten který druh určený pro období, ve kterém jej chcete vysévat.



Nabídka ředkviček na našem trhu je opravdu velmi pestrá. Jen ve Státní odrůdové knize bylo k 15. 7. 2013 zapsáno 42 odrůd; v rámci Evropské unie je schváleno přes 350 odrůd. Navzájem se liší tvary bulviček (od kulovité až k dlouhé rampouchovité), barvou (od bílé přes žlutou, růžovou, červenou až ke karmínové, fialové a dvoubarevné) a vhodností pěstování v určitém ročním období či odolností proti škůdcům.

Některé odrůdy ředkviček jsou určené pro celoroční pěstování (např. Sexta, Kvarta, Tercia, Kvinta, Slavia, Teko), jiné jsou doporučované spíše pro jarní a podzimní pěstování (Blanka, Prima, Primara F1, Vinara F1). Nejméně obvyklým obdobím pro výsev ředkviček jsou letní měsíce. To proto, že díky dlouhému období světla ve dne dochází u některých odrůd k vybíhání do květu a bulvičky tak ztrácejí svou šťavnatost.

Vyséváme ředkvičky i koncem léta

  • Důležité je, aby měl záhon dostatek slunce a pravidelný by měl být i přísun vláhy (v případě sucha zalévejte raději méně a častěji).
  • Ředkvičky lze pěstovat nejen jako hlavní plodinu, ale i jako meziplodinu, případně i následnou plodinu. Nedoporučuje se zařazovat po košťálovinách nebo druzích z čeledě brukvovitých.
  • Ředkvičky nevysévejte příliš hluboko. Doporučená hloubka výsevu je 1 cm. Jinak hrozí nebezpečí, že vypěstujete protáhlé, tenké bulvičky.
  • Ředkvičky můžete sklízet do pozdního podzimu, mladé rostliny snesou mrazy do −3 °C a starší dokonce až −6 °C.

z ředkviček snadno vytvoříte ozdobu naříznutím slupky

Příprava ředkviček v kuchyni

Víte, že ředkvičky můžete konzumovat úplně celé - od kořenů až po listy? Mladé křehké listy můžete přidat do salátu – mají jemnou palčivou chuť, jsou bohaté na minerální soli a vitaminy. Starší ředkvičkovou nať můžete povařit a přidat do polévek, větší listy je možné připravit na způsob špenátu. Inspiraci jak atraktivně nabídnout ředkvičky dětem, případně jak zpestřit slavnostní tabuli nabízíme v článku Rozpustilé ředkvičky dětem zachutnají.