Písčitá půda na zahradě není příliš velkou výhrou. Má lehkou, suchou a poměrně hodně drobivou strukturu, která se velmi lehce rozpadá. Písčité půdy bývají chudé na živiny, proto vyžadují pravidelnou péči. Snad největší problémy ovšem mají se zadržováním vody. Právě kvůli jejich drobivé struktuře jimi dešťová voda rychle prosakuje a vyplavuje živiny ze spodních vrstev. Když odborníci hovoří o půdních erozích, tedy o tom, že půda klouže po svazích dolů, jedná se téměř vždy o oblasti s písčitou půdou. Písčité půdy navíc bývají také kyselé.



Ve tvárné písčité půdě se výborně daří kořenové zelenině

 I přes celou řadu nesporných nedostatků písčité půdy najdeme i spoustu předností. K těm patří především fakt, že písčitá půda se v jakékoli roční době velmi dobře zpracovává. Jarní sluníčko ji rychle prohřeje, proto se do zahradničení na písčitých půdách můžete pustit většinou už v březnu. Velkou výhodou písčité půdy je také její snadné provzdušňování. Rostliny se v ní zpravidla velmi pěkně uchytí – jejich kořeny do ní pronikají snadno a dokáží se dostat skutečně hluboko. Výborně se v písčité půdě daří zejména kořenové zelenině. Pokud ji budete dobře zásobit humusem a dopřejete jí dostatek vody, čeká vás pěkná úroda.

 

Celoroční péče o písčitou půdu

 Cesta k vylepšení písčité půdy nevyžaduje mnoho zahrádkářského umu, ale spíše pravidelnou a soustavnou práci. „Pro zlepšení vlastností písčité půdu do ní zapracujte hnojiva, rašelinu a kompost. Měly by přijít velmi hluboko do půdy. Zlepšíte jimi nejen obsah živin, ale také vlhkost půdy, která tvoří vůbec nejpalčivější problém tohoto typu půdy,“ doporučuje tým online zahradnictví Flos. Před výsadbou rostlin byste měli na jaře i na podzim přidávat kompost. Pokud je vaše písčitá půda navíc kyselá, bude nutné každoročně také vápnit.

Po celou dobu vegetace je vhodné půdu podporovat hnojivou zálivkou s roztokem dusíkatého hnojiva. V suchém jarním a letním období je pak pravidelná a dostatečná zálivka opravdovou nutností, jinak by písčitá půda hloubkově vyschla a rostlinám by se přestalo dařit. 

 

V písčité půdě pěstujte cibuloviny, nenáročné trvalky a bylinky


V půdách s vysokým procentem písku a štěrku se kromě kořenové zeleniny daří celé řadě cibulovin: narcisům, šafránům, tulipánům, smědkům, modřencům, kosatcům, fréziím a jiřinkám. Když k nim zasadíte nenáročné stepní trvalky, čeká vás od jara do podzi

Na našem území se písčité oblasti vyskytují především v okolí větších řek a v nížinách. Písčitými půdami je protknuté Polabí, části Povltaví, Třeboňsko a především jižní Morava. Pokud se u vás vyskytují borové lesy s vřesovišti, borůvčím nebo brusinkami, půda na vaší zahradě je s velkou pravděpodobností písčitá.mu krásně rozkvetlá zahrada. V písčitých půdách se velmi dobře vede také bylinkám.