Klokan, pštros a mimóza

mimóza čili akácieTušíte, co má klokan, pštros a mimóza společného? Jejich australský původ je povýšil mezi australské národní symboly. V australském státním znaku je zcela nepřehlédnutelný klokan rudý, proti kterému stojí pštros emu. Když se pozorně zadíváte na větvičky, které jim tvoří pozadí, objevíte množství žlutých kuliček. Ano, jsou to větvičky mimózy, konkrétně té, které Australané přezdívají zlaté proutí (Acacia pycnantha).



Acacia pycnantha je rychle rostoucí strom z podčeledi Mimosaceae, který pochází z jihovýchodní Austrálie. Za příhodných podmínek dorůstá výšky až 8 metrů. Místo listů má zploštělé řapíky označované jako fylodia (phyllodium). Kvete velmi bohatě, zlatožluté květy se objevují na konci zimy a na jaře.

Cesta mimózy (česky též akácie či kapinice) do australského erbu však nebyla úplně snadná. Nemalý počet zastánců měla jiná pozoruhodná australská rostlina, keř s atraktivními karmínovými květy - Telopea speciosissima, známý jako Waratah. Tento výrazně kvetoucí keř se však musel spokojit pouze s rolí oficiální květiny Nového Jižního Walesu. Titul australské národní květiny a právo zdobit státní znak získala počátkem 20. století mimóza. Zastánci volby mimózy argumentovali tím, že ta roste po Austrálii téměř všude, zatímco Waratah se vyskytuje mnohem vzácněji.

Oslavy proutí Wattle Day

snítka mimózy jako dekorace stoluVolně bychom mohli Wattle Day přeložit jako Den proutí. Tyto oslavy připadají v Austrálii na 1. září, tedy den, kdy na jižní polokouli začíná jaro. V této době bohatě kvetou mnohé druhy mimóz, hovorově nazývaných wattles. Na australském kontinentu popsali botanici téměř 1 000 druhů těchto rostlin. Většina z nich patří mezi endemity, tedy organismy, které jsou původně rozšířeny pouze na určitém omezeném území a nikde jinde se přirozeně nevyskytují.

První Wattle Day se slavil v Sydney, Melbourne a Adelaide 1. září 1910. V tento den si mnozí Australané zdobí své oděvy snítkou rozkvetlé mimózy a hojně organizují výlety do přírody. Na oslavu mimózy se také recitují básně a skládají písně, nechybí ani na svátečním jídelníčku (květy některých druhů se přidávají například do lívanců).

Australští domorodci dokázali akácie využít mnoha způsoby. Některé druhy jim sloužily jako potravina, jiné na přípravu léků. Z dalšího využití můžeme zmínit zbraně (štíty, bumerangy, kopí), hudební nástroje, palivové dřevo, popel, lepidla, provazy, barviva a hydroizolace, sandály či klobouky.

mimóza je květinovým symbolem Austrálie