První jarní cibuloviny

mezi první jarní květy patří sněženkyMezi největší otužilce patří nejen bílé květy sněženek (Galanthus) a bledulí (Leucojum), ale také žluté hlavičky talovínů (Eranthis). Objevují se v zahradách ještě částečně zakrytých sněhem. Velmi atraktivně působí trsy čemeřice černé (Helleborus niger). Bílé květy této vděčné trvalky se mohou objevovat už v prosinci, ale obvykle u nás rozkvétá v únoru. O něco málo později rozkvétá čemeřice nachová (Helleborus purpurascens).



V březnu a dubnu je barevná škála květů mnohem pestřejší. Od konce února do dubna vykvétají bíle, modře, fialově či žlutě kosatečky rodu Iridodictyum. V březnu rozkvétají modré květy ladoněk (Scilla); krokusy (Crocus) bílé, žluté, fialové či všelijak žíhané; vykvétají botanické tulipány (z tulipánů pocházejících ze stepí střední Asie byla vyšlechtěna celá řada různě vybarvených odrůd); žluté narcisy (Narcissus) a hyacinty (Hyacinthus) od bílých, přes růžové až po modrofialové.

pestrý záhon s tulipány

K oblíbeným ozdobám jarní zahrady, která dovede vytvářet mohutné lemy záhonů, patří modřence (Muscari). Zatímco květinářství nabízejí od časného jara rychlené sytě barevné prvosenky určené spíše do interiérů, jarní zahradu vám naprosto úžasně prozáří světle žluté květy prvosenky bezlodyžné (Primula vulgaris).

Jak pečovat o cibuloviny

  • Kdy sázet jarní cibuloviny? Nejvhodnější doba je konec srpna - konec října.
  • Jak hluboko sázet? K výsadbě různě velkých cibulí stačí jednoduché pravidlo: hloubku výsadby určuje dvojnásobek výšky cibule.
  • Kde získat cibule? Pokud máte přátelské vztahy se sousedy, poproste koncem léta o přebytky. Zvláště modřence, ladoňky či talovíny vytvářejí velmi bohaté trsy, které je čas od času vhodné rozsadit. V obchodech či na výstavách najdete velmi bohatou nabídku rostlin i s uvedením obvyklé doby květu a pěstitelských nároků. V žádném případě "nestěhujte" na svou zahradu sněženky či bledule z přírody. Patří k ohroženým druhům naší květeny (C3) a proto jsou chráněné zákonem.