Sázíme okrasnou kapustu

okrasné kapusty vysazené v nádoběPokud jste letos tuhle "barevnou zeleninu", kterou najdete v nabídkách květin, nevyseli, nemusíte být smutní. Právě v tomto období se stačí dobře porozhlédnout v zahradních centrech a vybrat si nějakou pěknou rostlinu předpěstovanou v květináči. Záleží jen na vás, zda ji v květináči ponecháte a přizdobíte s ní třeba vchod domu, prostor terasy či balkonu nebo se stane ozdobou podzimně laděných záhonů.



Okrasná kapusta patří k rostlinám, které výrazně reagují na velikost kořenového prostoru, který mají k dispozici. Pokud chcete menší kapusty, vysaďte je do květináče. Větší exempláře získáte včasným vysazením na záhony. Nebojte se, že byste ponecháním kapusty v květináči přišli o její krásné vybarvení. To se řídí odrůdou a venkovní teplotou. K vybarvování okrasného zelí a kapusty dochází až při poklesu nočních teplot pod 10 °C. Nevadí jim ani mrazíky.

Vhodní sousedé okrasné kapusty

Okrasné kapustě to bude slušet samotné, i v kombinacích s vřesovci, chryzantémami, nízkými okrasnými travami nebo břečťanem. Před vysazením do nádoby však nezapomeňte na silnější drenážní vrstvu.

Na záhoně můžete okrasnou kapustu kombinovat s rudbekiemi, astrami, maceškami nebo ocúny. Za příznivých podmínek může okrasná kapusta zdobit zahradu až do Vánoc. Stačí, když budete průběžně odstraňovat všechny suché a poškozené listy.

okrasná kapusta jako součást podzimního záhonu

Nač dát pozor při nákupu okrasné kapusty

  • Zdravou sazenici poznáte podle dobře vyvinuté růžice, pěkných, nepoškozených listů. 
  • Kořenový systém nesmí být v květináčku přehuštěný. Jinak by rostlina pokračovala v růstu pomaleji i po výsadbě na záhon.