Jaké jsou hlavní přednosti neviditelných obrubníků?



 

1. Práce s nimi je snadná a zvládne ji každý.

Hobby zahrádkáři i profesionálové si neviditelné obrubníky velmi rychle oblíbili. Jde o nejjednodušší způsob oddělení plochy trávníku od chodníků, záhonů, okrasných ploch nebo skalek. Jsou nejjednodušším způsobem, jak oddělit trávník od chodníků, záhonů a dalších ploch. Díky jednoduchosti instalace je neviditelný obrubník ideální pro zahradu, kterou si uděláte sami.

Stačí dodržet pár základních pravidel a přípravu okraje trávníku zvládne i začátečník s běžným zahradním nářadím, jako rýč, lopata, kladívko, zahradní kolečko a hrábě.

 

2. Snadno vytvoříte jakýkoli tvar

Pryč jsou ty doby, kdy se okraje záhonů řešily ocelovými pláty, betonovými obrubami, nebo neposednými plastovými lemy, co nedržely ani tvar, ani výšku. S neviditelným obrubníkem v zahradě vytvoříte jakékoliv tvary. Můžete je pokládat rovně i v oblouku a vytvářet různé úhly, přitom udrží pevnost linie obruby. Při správném položení vydrží pevně mnoho let.

Chcete na zahradě hvězdu, Jin-jang, nebo třeba smajlíka? S ohebnými obrubníky to není ani nejmenší problém.

 

3. Jednoduché kombinování s různými materiály.

Neviditelný obrubník nejen odděluje trávník a záhon, ale také může sloužit jako okraj pro betonovou či kamennou dlažbu. Při běžném zatížení chodníku drží tvar, usnadňuje instalaci a šetří peníze. Stačí obrubník zapustit oproti výšce dlažby a vytvořit neviditelnou linii. To je ideální pro dlažby z přírodních kostek, kamenných odseků nebo štětové dlažby. Skrytou instalací neviditelného obrubníku vynikne jedinečnost dlažby.

 

4. Jednoduchá kombinovatelnost s různými materiály

Neviditelných obrubník nevytváří jen hranici mezi okrasným trávníkem a záhonem. Může stejně tak plnit funkci okraje pro betonovou dlažbu nebo dlažbu z přírodního kamene. Při běžném zatížení chodníku bude i neviditelný obrubník držet tvar a zjednodušuje tak instalaci i šetří peníze. Stačí obrubník jen mírně zapustit oproti výšce dlažby a vytvořit dekorativní neviditelnou linii. To se hodí především u dlažeb z přírodních dlažebních kostek, u dlažeb z kamenných odseků nebo u historické technice štětové dlažby. Skrytou instalací neviditelného obrubníku pak o to víc vynikne unikátnost dlažby samotné.

 

5. Vynikající trvanlivost řešení

Neviditelný obrubník pevně drží na určeném místě. Nevadí mu vlhkost ani sucho. V zemi vydrží desítky let. Lze jej zatížit, šlapat po něm, jezdit po něm sekačkou i traktůrkem. Přirozené erozní zvětrávání je pro něj cizí pojem a když už jej nějaký houževnatý záškodník zničí, tak jeho výměna je otázkou jedné hodiny. 

 

6. Rychlá instalace neviditelného obrubníku

Čas jsou peníze a rychlost pokládky neviditelných obrubníků je velkým plusem. Vytvoření linie ztracených obrub trvá jen několik hodin, což je rychlejší než u jiných technologií. Nízká hmotnost obrubníků a jednoduché spojování zámků také značně zjednodušuje práci. Úplně bez práce to sice není, ale jde to rychle a položení obrubníků zvládne každý běžně zručný člověk.

 

7. Snadné provedení změn

Možná se jen stala chyba při návrhu, nebo už vám nevyhovuje tvar záhonů. Třeba potřebujete záhon zvětšit, nebo přesunout jinam? Stačí trochu zabrat a obrubník je venku. Jediné pevné spojení s podkladem je pár hřebů.

Pokud jste aspoň trošku opatrní, tak jej můžete použít znovu. Zatímco u betonových obrubníků se budete trápit s likvidací betonového lože, tak u neviditelných obrubníků tahle starost úplně odpadá.