Základem jsou správné barvy

Prvním krokem k vytvoření pravého podzimního interiéru je výběr správných barev. Sychravé roční období je charakteristické spíše tmavšími a sytými odstíny, než oranžová, žlutá, hnědá, béžová, fialová a tmavě zelená. Aby však prostor nepůsobil příliš ponuře a chladně, nezapomeňte do něj přidat bílou nebo světle šedou barvu, která jej opticky otevře.



Rada odborníka

Prostor opticky zvětší nejen bledá barva, ale také dostatek přirozeného světla. Toho je však na podzim méně, proto ho nezapomeňte podpořit pěknými doplňkovými stojacími nebo nástěnnými lampami.

Z podzimních barev si vždy vyberte dvě, které se doplňují a nebijí. Třetí odstín určený pouze pro použití v detailech může být klidně kontrastní.

Zaměřte se na poklady přírody

Nejkrásnějšími dekoracemi podzimního příbytku jsou zejména dary přírody, jako například červené šípky, oranžové a žluté listy či kaštany. Ty můžete naaranžovat na pěkný dekorační talířek nebo do masivní mísy. Jiným řešením je využít je k vytvoření podzimní ikebany nebo věnce.

 Výhodou přírodních dekorací je také to, že jsou zcela zdarma. Stačí jen zajet do nejbližšího parku, kde je všechny nasbíráte.

Pokud máte zahrádku, vypěstujte si v ní vlastní dýně, které můžete vy nebo vaše děti vyříznout a doplnit svíčkou.

Myslete na pohodlí

S příchodem podzimu budete trávit stále více času uvnitř. Abyste si však během svých volných večerů mohli dobře odpočinout, nesmíte zapomínat na správné zařízení. Do obývacího pokoje si pořídíte pohodlnou sedací soupravu, na které si v případě potřeby můžete i pospat. Pokud pohovku máte, vyberte si křesla nebo lenošky.

Do oddechových místností, jako ložnice a dětský pokoj, vyberte kvalitní matraci. Můžete sáhnout i po masivním křesle či velkém sedacím pytli.

Pohodlí podpoří i vhodně zvolený textil, který vytváří příjemné teplo. Výborné jsou huňaté koberce, masivní závěsy, ubrusy s podzimní výšivkou a přehozy na pohovku a postel.

Nezapomeňte na sezónní dekorace

Jaká by to byla podzimní výzdoba bez klasických sezónních dekorací? Nasbírané dary přírody můžete doplnit například: 

  • vonnými svíčkami, 
  • svícny, 
  • vázami plnými květinových aranžmá,, 
  • dýňovými dekoracemi,
  • sušenými květinami,
  • věnci.

Sezónní dekorace naleznete v mnoha provedeních. Kromě interiérových ale nezapomeňte ani na ty exteriérové. Krásně vyzdobený dům bude lákat pohledy už z dálky a hostům zlepší náladu ještě předtím, než k vám vejdou.

Tip

Během podzimu jsou důležitá i světélka, která interiér a exteriér od základů změní a podpoří kouzelnou atmosféru.

Inspirujte se zahraničím

Při dekorování interiéru se nebojte inspirovat i zahraničím. Prohlížejte si sociální sítě a zjistěte, jak si zdobí své domácnosti ostatní. Kombinujte naše tradice s tradicemi jiných zemí a vytvořte si svůj vlastní styl.

Skvělou inspirací je například Halloween. Upusťte uzdu své fantazii a vyrobte si zábavné dekorace ve formě duchů, pavouků, pavučin, netopýrů a přeměňte svůj dům na strašidelný zámek, což určitě zapůsobí na všechny hosty, kterým pak můžete také připravit i děsivé halloweenské občerstvení.

Vytvořte si kouzelný domov inspirovaný podzimem i vy

Podzim je krásným ročním obdobím, které můžete velmi snadno dostat i do interiéru. Využijte tmavé syté odstíny, dary přírody či zajímavé sezónní dekorace a přineste do jednotlivých místností tajemnou, kouzelnou a zejména velmi příjemnou atmosféru.