Podobně jako i další ořechy roste pistácie na stromě, který se jmenuje řečík pistáciový či pistácie pravá. Ačkoli původním místem výskytu je Blízký východ a střední Asie, dnes se pěstují pistácie po celém světě. Výjimkou nejsou ani USA, které se řadí k největším procentům na světě či jižní státy Evropy. Původní místo výskytu nicméně dodnes převládá a k největším producentům na světě proto patří i Írán, Čína, Turecko a Sýrie. 



V Evropě se největší plantáže nacházejí v Itálii, Řecku a Španělsku. Z uvedeného si již pravděpodobně odvodíte, že pistáciím svědčí suché a teplé podnebí.

Co takhle domácí pistácie?

I vy si ale můžete zkusit pistácie vypěstovat. Stačit vám k tomu budou nepražené a nesolené pistácie z obchodu, které necháte nabobtnat ve vodě, následně je necháte ve vlhku naklíčit a poté klíček zasadíte do květináče se substrátem. Během zimy rostlinku chraňte před mrazem. První plody můžete při troše štěstí očekávat již za pět let. S jižním podnebím se ale samozřejmě kondice vaší domácí rostliny nebude moci rovnat.

Jak probíhá sklizeň pistácií?

Zajímavé je, že pistácie mají kolísavou úrodu. Každý druhý rok je úroda větší. Oříšek se skořápkou, které známe, je ukryt pod dužinou. Podobně jako je tomu u nám dobře známého vlašského ořechu. Dužina má ale po dozrání červené zabarvení. 

Dříve se plody ručně shazovaly a sbíraly. Průmyslová mechanizovaná sklizeň ale dnes probíhá tak, že se pod strom umístí vůz s plachtou. Následně se ramenem se stromem silně zatřese a padající plody se zachytí. Po odvezení dochází k filtrování nečistot (větvičky, lístky…). Následně jsou plody zbaveny dužiny. 

Sušení pistácií

Dalším krokem je sušení pistácií. Oříšky ve skořápce se rozloží a suší až několik týdnů. Pistácie se musí jednou za čas „prohrábnout“, aby bylo schnutí rovnoměrné a nikde nevznikla zatuchlá, či dokonce plesnivá místa. Pistácie musí být dokonale suché kvůli trvanlivosti, skladování a převoz jsou díky vysušení takřka bezproblémové – žádné plísně či klíčení.

Další zpracování pistácií

Dalším krokem v procesu může být loupání skořápky, či dokonce zbavení se slupky semínka. Pistácie se také mohou upražit, rozemlít apod. Místo a způsob opracování se liší plantáž od plantáže a stát od státu. Někdy tedy může prvotní zpracování – například loupání – probíhat ještě v místě sklizně, jindy se tyto věci mohou řešit až dále v obchodním řetězci.

Pak už následuje jen finální balení a doručení do obchodů či přímo k vám domů v případě objednávky přes e-shop.