Co všechno na zahradě nasvítit

Asi každého jako první napadají různé věci, ale nakonec nám dáte za pravdu, že nejdůležitější je bezpečnost – ochrana před úrazem i poškozením či zcizením majetku. V praxi to znamená osvětlení příjezdové cesty k domu pro pěší i pro auto, kterým míříte do garáže, schody k domu i místo u dveří, aby se člověk trefil klíčem do zámku.



Dalším místem, na které si určitě chcete posvítit, je prostor, kde si toužíte posedět (na terase nebo v pergole) a užít letní večer s rodinou a přáteli. Tady využijete fasádní svítidla, závěsné lampy i LED světelné řetězy.

Bazén nemusíte využívat jenom ve dne. Když už ho máte, proč se nevykoupat v žhavé letní noci (nejen) za svitu hvězd.

Nakonec můžete nasvítit i vaši největší chloubu – zajímavé rostliny, umělecká díla nebo umístit do zahrady světelnou sochu, která je sama o sobě pozoruhodným objektem.

Jak zvolit to správné venkovní světlo

Na zahradní osvětlení máme vyšší požadavky než na to doma. Než si nová světla pořídíte, měli byste si položit několik otázek.

Venkovní osvětlení s pohybovým čidlem

Na zahradě se skvěle uplatní osvětlení s pohybovým čidlem. Tím, že reaguje na pohyb a automaticky se zapíná a vypíná, šetří energii a zároveň zvyšuje bezpečnost kolem domu, protože případného vetřelce vyplaší. Tento typ osvětlení je k dostání v nejrůznějších variantách, nástěnné, sloupky, nechybí mezi nimi ani oblíbené LED reflektory.  

Ochrana proti vodě a prachu

Důležitým parametrem při výběru venkovního osvětlení je hodnota IP krytí. Ta pomocí dvouciferného označení udává, do jaké míry jsou zahradní světla chráněna před vniknutím předmětů (např. hmyz, prach) a vody.

Platí přímá úměra – čím vyšší číslo, tím větší ochrana. První číslice označující ochranu před pevnými částicemi může mít hodnotu 0-6, druhá číslice symbolizující ochranu světla před vodou se pohybuje v rozmezí 0-8.

Osvětlení vodní plochy – bazénu nebo jezírka

Při výběru osvětlení vodních ploch máte na výběr z několika způsobů nasvícení i typů svítidel. Osvětlení můžete instalovat kolem bazénu či jezírka, ale rovněž dovnitř, přímo do vody. Vzhledem k vlhkému prostředí a tomu, že světla budou přicházet do styku s vodou, je potřeba vybírat osvětlení speciálně určené pro tyto účely. Venkovní zahradní osvětlení musí být odolné vůči vniknutí vody a mělo by mít bezpečné malé napětí. Pro břehová i podvodní světla je typické krytí IP68.

Z hlediska elektrického proudu by světla měla disponovat napětím pouze 12 V. Rozhodnout se můžete i pro solární LED osvětlení, jehož baterie se dobíjí pomocí solárního modulu. Nemusíte se u nich tedy obávat nebezpečí zásahu elektrickým proudem ani zkratu. Předností solárních venkovních svítidel je jejich snadné přemisťování.

Moderní osvětlení zahrady

Napadlo vás, že osvětlení zahrady budete i při rozsáhlé rekonstrukci řešit až nakonec, až budete mít všechno ostatní hotovo? V tuto chvíli je už ale pozdě. Zajistěte, abyste měli zahradní světelný okruh oddělený od domovního. Kdyby došlo k poruše osvětlení, nedojde k výpadku elektřiny v celém domě a na celé zahradě.

Osvětlení zahrady můžete připojit na chytrou domácnost třeba využitím chytré venkovní zásuvky, která umožní ovládat připojené spotřebiče odkudkoliv pomocí mobilního telefonu či tabletu. Stačí pár kliknutí v intuitivní mobilní aplikaci a zajistíte tak bezpečný a úsporný provoz vaší domácnosti a venkovních prostor.