Přednosti dýní

Podle obecné klasifikace dýně spadají do čeledi tykvovitých /Cucurbitaceae/, vyšších dvouděložných rostlin. Rostou dobře nejen na záhonech, také na kompostech, a jejich pěstování zvládají i začátečníci. Plody dýní (např. dýně Hokkaidó) jsou všeobecně velmi chutné, kulinářsky vděčné a v mnoha kuchyních hojně používané. Snadno a rychle se tepelně upravují a při vhodných skladovacích podmínkách vydrží některé kultivary dýní uchované i několik měsíců v roce. Díky významnému obsahu zdraví prospěšných látek dýně řadíme, podobně jako cukety, kabačky nebo patisony, mezi dietetické potraviny. Všechny odrůdy obsahují významné množství pektinových látek, snižují obsah cholesterolu v krvi a druhy s oranžovou dužinou vykazují značné množství karotenu.



Dýně je teplomilná rostlina

Pochází z teplých krajů a ke svému zdárnému růstu ocení především slunce a dobře vyživenou půdu (kompost, chlévský hnůj). Nejvhodnější půdou pro pěstování dýní jsou těžší a hlinité druhy, u lehčích půd doporučujeme před výsadbou doplnit humus. Dýně vytvářejí mohutný kořenový systém, skrz který odebírají z půdy značné množství živin, výživná půda je tedy základní podmínkou pro budoucí úspěšnou sklizeň.

Stanoviště vybírejte pokud možno s co nejlepšími tepelnými podmínkami v daném místě, napomůžete tím úspěšnějšímu opylování rostlin a rychlejšímu dozrávání plodů. Dýně velmi dobře prosperují v teplých oblastech, kde se od poloviny května mohou vysévat přímo do volné půdy. V chladnějších místech využijte raději předpěstovaných sazenic a umisťujte je ven o něco později, v závislosti na aktuálním vývoji počasí (většinou koncem května).

Pěstování dýní ze sazenic

Maxi dýně

Sazenice dýní vkládáme do půdy v řadách, vzdálených od sebe alespoň 2 m a stejně tak jednotlivé rostliny. Průběžně tykve obrůstají mohutnými listy a při jejich vysazování proto předem pamatujeme na dostatek místa mezi sazenicemi. V chladnějších podmínkách s výsadbou ven nespěcháme a sazenice raději postupně zvykáme na nižší teplotu (přemístěním na chladnější místo). Vegetační období dýní může trvat až 5 měsíců. Pokud byste však sklizeň dýní rádi uspíšili, pěstujte je zpočátku pod krytem.

V průběhu vegetace můžete rostliny přihnojit suchými hnojivy nebo hnojivy rozpustnými ve vodě. Občas hlídáme přiměřenou vlhkost, ovšem zalévat je potřeba opravdu jen v době většího sucha. Tykve jsou v tomto směru do značné míry odolné. Během růstu můžete rostliny s opatrností proplít, ale dbáme na to, abychom je při tom nepolámali.

Ke konci sezóny konečky výhonů zaštípněte podle požadovaného počtu plodů. Chcete-li dosáhnout opravdu velkých maxi plodů (plazivé velkoplodé odrůdy „Veltruská obrovská“ a „Goliáš“), ponecháme na rostlině jen požadovaný počet kusů a ostatní včas odstraníme.

Sklizeň dýní se provádí v plné zralosti, jakmile jsou plody plně vybarvené a mají pevnou slupku, jejich doba nastává často až těsně před nástupem mrazů. Hlídáme, aby plody nenamrzly, zejména kusy určené ke skladování, jinak budou podléhat rychlé zkáze. Plody odřezáváme za sucha, vždy se stopkou, a bezprostředně po utržení je vystavíme venku, aby slupka dobře vyschla a zatvrdla. Při skladování tak bude tvořit lepší ochranu proti odparu vody z dužiny. Skladujeme v suchém a bezmrazém prostředí.

Příprava semen na příští sezonu

Semena dýní pro výsadbu

Semena dýní nemusíte každoročně nakupovat v obchodních či zahradnických centrech, k výsadbě v následujícím roce můžete použít semena z vlastních plodů. V tom případě na podzim, po sklizni, pamatujeme na další sezonu a před tepelnou úpravou dýně vybereme větší semena z kvalitních a dobře vyzrálých plodů. Pečlivě je opereme, vysušíme a skladujeme na chladném a suchém místě.

Semena dýní se vysazují přibližně v polovině dubna do malých květináčů nebo kelímků s otvorem (velikost zhruba 8-10 cm v průměru), naplníme je výživnou kompostovanou hlínou a do každého z nich vložíme 2-3 ks semen. Umístíme je doma na okenním parapetu nebo do nepříliš studeného pařeniště. Později k výsadbě vybereme z každého hnízda nejsilnější rostlinku.