Dokončete úpravy terénu

Než se pustíte do samotných příprav k vysetí trávy, je nutné nejprve dokončit veškeré modelace a úpravy terénu – například hloubení jezírka, vyrovnání nerovného terénu či výstavbu zahradního chodníčku či altánu. Přestože lze podobné úpravy samozřejmě provádět i dodatečně, zbytečně byste těžkou stavební technikou ničili nový trávník.



Aby vám tento krok zabral co nejméně času, využití vhodného technického vybavení je naprosto klíčové. Především při výstavbě jezírka vám přijde vhod půjčovna minibagrů, která významně zkrátí čas, který bychom strávili ručním hloubením jámy.

Připravte půdu k osevu

Jakmile máte velké terénní úpravy hotové, přichází čas na samotnou přípravu půdy k osevu. Ta zahrnuje nejen vyčištění plochy od drnů a kořenů plevelů, ale také odstranění kamenů, které by mohly později překážet při sekání trávníku. Jelikož je půda po terénních úpravách málokdy v nejlepší kondici, neprohloupíte zkontrolováním vrstvy ornice, která by měla mít tloušťku minimálně 15 centimetrů.

Neméně důležité je správné prokypření půdy, které je nezbytné pro správný růst kořenů. Během kypření můžete půdu hnojit hnojivem s obsahem draslíku a fosforu, v případě těžké jílovité půdy vmísit říční či křemenný písek. Písčité půdě naopak prospěje humus s drcenou kůrou.

Jakmile je půda připravená, přichází na řadu její srovnání, které se provádí pomocí stoupacího dřevěného prkna a v případě větších ploch zahradního válce. Ten není zpravidla nutné kupovat, zapůjčí vám ho téměř každá půjčovna zahradní techniky. Po srovnání povrchu byste neměli zapomenout na kontrolu obsahu vápna v půdě - pH by se mělo pohybovat nad hranicí 5,5. Pokud je půda kyselejší, je třeba přidat vápno.

Nic neuspěchejte

Přestože vás může v této fázi napadnout, že je čas na výsev, na ten si ještě chvíli počkáte. Po uválcování je třeba nechat půdu přibližně tři týdny v klidu. Během této doby si nejen sedne zemina, ale rovněž vyraší plevel, který můžete následně pohodně vytrhat i s kořeny. Poté zbývá jen pozemek pohnojit startovacím hnojivem a konečně přichází čas na výsev. 

Osévat můžete ručně, v případě větších pozemků se však vyplatí secí strojek. Ten celý proces nejen urychlí, ale rovněž zajistí, abyste semínka zaseli rovnoměrně, a na trávníku tak nevznikala prázdná či řídká místa. 

Na samotné setí si vyberte bezvětrný den, čímž se vyhnete rozfoukávání semen. Tomu zabrání také následné uhrabání oseté půdy hráběmi a přitlačení stoupacím prknem či opatrným zaválením zahradním válcem. Na závěr nezapomeňte trávník zavlažit pomocí jemného kropítka, které nevyplaví osetá semena.

První sekání nového trávníku

Zalévat byste trávník měli samozřejmě i po zasetí, jinak hrozí vyschnutí půdy a zasetých semen – v případě suchého počasí je vhodné trávník zalévat až dvakrát denně. 

Po prvním týdnu až dvou byste měli spatřit první rašící stébla. Se sekáním však počkejte až na chvíli, kdy dorostou do délky šesti až osmi centimetrů. Výjimkou jsou okrasné či kobercové trávníky, které zpravidla nevyrostou nad pět centimetrů, a není proto třeba je tak často sekat. 

V případě běžného trávníku je však sekání vhodné provádět každý týden, a to na délku přibližně tří centimetrů. Pozor si dejte v případě trávníku na stinných místech – zde by se kvůli nedostatku slunečních paprsků trávník neměl zastřihovat pod pět centimetrů.