Zahradní domek podle účelu

 Zahradní domky mohou být účelové a sloužit k uskladnění zahradního nářadí, techniky či stavebního materiálu. Ty mohou mít menší velikost. Zde můžete využít domky plastové, plechové i dřevěné. Malé domky nemívají okna, nebo mají jen malá okénka pro lepší odvětrávání. Větší zahradní domky s širším využitím mohou sloužit k uskladnění nářadí a dalších věcí, ale i k relaxaci, přespání i jako domky pro děti na hraní. Ty už by měly mít otevíratelná okna a měly by být ze dřeva.



Velikost zahradního domku

Přihlédněte k velikosti prostoru, který máte k dispozici. K domku by mě být dobrý přístup a neměl by na zahradě působit rušivě. Zvažte, co všechno budete v domku uskladňovat. Zda pouze nářadí, nebo třeba i zahradní sekačku, která musí projít dostatečně širokými dveřmi. Jestliže v něm chcete mít i gril, zahradní nábytek, potřeby k bazénu nebo jízdní kola, sáhněte po větším rozměru, aby se vám do něj vše vešlo a měli jste k věcem i pohodlný přístup.

Jakou zvolit podlahu 

K dispozici jsou stavebnicové domky s podlahou, anebo si podlahu můžete dodělat sami. Každý zahradní domek je však vždy potřeba postavit na rovný a pevný povrch. Pokud jej postavíte na nerovném a sypkém terénu, anebo pouze na trávě, podemele jej brzy voda. Podlaha může být betonová, dřevěná nebo vydlážděná. Povrch můžete dorovnat křemičitým pískem. Před pokládkou podlahy doporučujeme položit na zem geotextílii a fólii proti prosakování vody. Zahradní domky na nářadí můžete vybírat zde.

Osvětlení a přívod elektřiny v domku

Pokud chcete zahradní domek používat i po setmění a v zimních měsících třeba jako pracovní dílnu, zvažte možnost osvětlení. Pokud nechcete hledat věci v domku s baterkou nebo s čelovkou, bude lepší do něj zavést elektrické rozvody. Bude se vám hodit i zásuvka na zahradní sekačku a jiné nářadí. Provedení elektroinstalace přenechejte odborníkovi. Zvážit můžete i přívod vody nebo možnost vytápění

Stavební povolení, ohlášení stavby a územní souhlas

Pro zahradní domek k úschově nářadí nebo rekreaci nebudete stavební povolení ani ohlášení stavby potřebovat. Zastavěná plocha však nesmí být větší než 25 m2 a domek nesmí být vyšší než 5 m. Vzdálenost domku od hranice sousedního pozemku musí být nejméně 2 m. Pokud se jeho stavbou sníží plocha pozemku schopného vsakovat dešťovou vodu na méně než 1/2 z celkové plochy stavebního pozemku, je třeba zažádat o územní souhlas. Důležitý je proto i sklon střechy. Možností je třeba i zelená střecha. Informace si ověřte na stavebním úřadě.