Lehátkovina je pevná, dobře se udržuje a má vysokou nosnost. Je odolná vůči vyšším teplotám, dešti, vodě i UV záření a nevybledne. Je vyrobená ze 100% akrylu nebo 100% bavlny s vysokou odolností a životností o gramáži 185 g/m2 se zapravenými okraji. U kombinace 70% bavlny a 30% polyetylenu je gramáž 350 g/m2. Lehátkovina se pere na 40 °C a suší se rovnou na lehátku, Je v metráži v šířích 45, 60, 76, 90, 140, 145, 160 a 180 cm. Můžete si tedy vyrobit snímatelný potah se suchými zipy. Hodí se i na zahradní židle, houpací sítě i rybářské stoličky.



Rozdíly mezi slunečníkovinou a lehátkovinou

Lehátkovina je příjemnější na dotyk, pokud si na ni chceme sednout či lehnout. Je vyrobena ze 100% akrylu nebo 100% bavlny a vyznačuje se vysokou pevností, odolností a životností. Slunečníkovina je ze 100% polyesteru a opatřena z jedné strany voděodolným zátěrem, proto je nepromokavá, ale ne tak příjemná na dotyk. Vhodnější látka na zahradní lehátko je tedy lehátkovina.

Před potažením vyčistěte rám

Z dřevěného rámu očistěte prach a lehce ho obruste smirkovým papírem. Čistič dřeva ho očistí od plísně i skvrn. Pak nechte dřevo vyschnout a nakonec ho naolejujte olejem na terasu nebo teakovým olejem pro oživení dřevěného nábytku. Nepoužívejte agresivní čističe a rozpouštědla. Ratan a kov otřete vlhkým hadříkem s trochou mýdla nebo saponátu. Spoje dotáhněte a promažte, aby nevrzaly. Mimo sezonu nábytek skladujte v nepromokavém obalu, v suchém a větraném prostoru.

Oprava lehátka krok za krokem

Odstraňte starý potah a kostru lehátka očistěte. Dřevěnou kostru můžete podle výše uvedeného popisu obrousit a naimpregnovat. Oba konce látky nejprve ke kostře přilepte a až poté přitlučte čalounickými hřebíky tak, aby bylo připevnění na rubu takřka neviditelné. Začněte vždy horním koncem. Jakmile připevníte látku k hornímu konci rámu, obmotejte jej ještě jednou, aby se spoje skryly. Následně natáhněte látku k sedáku a přitlučte. Látku dole na konci zahněte, aby byl spoj pevnější.

Jak vyrobit snímatelný potah

Pokud si chcete ušít lehátkové sedátko tak, aby jej bylo možné snadno sejmout a vyprat, použijte více látky. Odpovídající délku potřebné lehátkoviny změřte podle starého potahu a přidejte k mírám asi 40 cm pro přišití suchého zipu. Suchý zip o šíři 10 cm zvýší nosnost lehátka na 100 kg. Nastřiženou látku zkuste přiložit přímo na kostru a změřte, kde bude nutné umístit suché zipy, aby mělo lehátko požadovaný tvar a nosnost. Našijte je vedle sebe v rozmezí odpovídající tloušťce kostry lehátka.