Bobkovišně (vavřínovce) poměrně velmi rychle rostou, lehce se množí a dobře snášejí všechny druhy řezů. Snadno se tvarují do požadované výšky i vzhledu a není proto divu, že jsou tyto stálezelené keře u zahrádkářů oblíbené nejen jako ozdoba zahrady. Hojně se využívají i pro účely živého plotu, přestože jejich údržba každoročně vyžaduje dostatečné vynaložení času i energie.



Metoda řezu a tvarování bobkovišní

Správný postup při řezu závisí ve značné míře na očekávané velikosti dřeviny v době zralosti:

  • Keře střední velikosti potřebují slabý řez, jakmile se utvoří jejich rovnoměrná kostra. Uprostřed jara, nejlépe před začátkem rašení, bobkovišeň seřízneme a prosvětlíme odstraněním tenkých větviček, které keř příliš zahušťují. Na keři nenecháváme výhony, které vyčnívají z celkové symetrie, dále výhony slabé a ty, které se kříží. Po takovémto ošetření bobkovišně nezapomeneme také na výživu a mulčování. Intenzita dalších pravidelných řezů je pak určována vzrůstem a tvarem keřů. Jedná se o probírku hustých míst, omezení velikosti a vytvarování dřeviny podle daných požadavků a podmínek stanoviště. Dostatečný prostor umožňuje ponechat bobkovišním širší mantinely pro bujný porost, v menší zahradě bude potřeba keře víc omezovat a udržovat jejich růst v daných mezích častějším řezem.
zastřižený živý plot
  • Keře pro živý plot sestřiháváme pravidelně dle potřeby za pomoci speciálních nůžek. Na trhu je rozmanitý výběr nářadí pro úpravu stálezelených živých plotů, vybrat si můžete nůžky ruční, elektrické i benzínové. Při práci však nezapomínejte na osobní bezpečnost, používání ochranných brýlí a rukavic je nutností. Po zkrácení živého plotu je možné zbytkový materiál ekologicky zlikvidovat. Odřezky rozřezat, nadrtit a zkompostovat, nejlépe samostatně od ostatních opadavých rostlin, protože tuhé listy bobkovišně se rozkládají delší dobu. Kompostovací proces lze urychlit přimícháním posečené trávy nebo listů kostivalu. Po 3-12 měsících můžete výsledný kompost použít jako mulč u zakořeněných keřů nebo stromů.
  • Vysoké bobkovišně nad 3 m výšky /solitéry/ vyžadují tvarovací řez pouze v raném období, aby vytvořily vyrovnanou kostru. Později se bude jednat už jen o slabé řezy zkracováním přerostlých výhonů. U vysoké solitérní bobkovišně je účelem vytvořit dřevinu s otevřeným středem a vhodně rozloženými větvemi. Odstraníme slabé a křížící se větve, doplníme výživu a mulč a další péče už pak spočívá jen v odstraňování poničených, odumřelých, případně nemocných větví. 

U mladých rostlin je velmi důležité správné načasování řezu, provádíme jej výhradně před rašením nebo po odkvětu. Uprostřed jara se také odřezává tzv. mrtvé dřevo, a to v místech, kde začal keř regenerovat. Pokud by keř v průběhu jara neprojevoval žádné známky života, je možné kůru  opatrně odloupnout a zjistit, zda je pod ní živé zelené dřevo. Některé keře mohou zůstat ve vegetačním klidu i v době sezóny.

Množení bobkovišně řízkováním

Na podzim se dají bobkovišně množit klasicky, semeny do venkovních nádob. Běžnější a celkem snadná je však technika dřevitých řízků. V průběhu léta, nejlépe v srpnu až září, vybereme zdravé, plně vyzrálé a bujně rostoucí letošní přírůstky, které seřízneme na délku asi třetiny původní velikosti výhonu. Naložíme je do slabého roztoku hypermanganu, abychom předešli případným plísním, a sázíme do předem připraveného kvalitního substrátu jen pár cm hluboko.

Pro rychlejší růst kořenů můžeme případně použít vhodný stimulátor. Uložíme na místo s dostatkem světla a vlhkosti, ideální je v tomto případě pařeniště, skleník nebo fóliovník. Doba zakořenění se pohybuje v rozmezí dvou až několika týdnů v závislosti na daných podmínkách.