Útočiště ve vaší zahradě 

Zahradní sezení si můžete zařídit přesně podle vašich představ a získat tak ideální útočiště, kde si po práci vychutnáte sklenku vína nebo se pobavíte při večerním grilování s rodinou a přáteli. Jestliže nemáte terasu, kam byste posezení umístili, nezoufejte – vytvořit si ho můžete kdekoliv na zahradě. Myslete ale na to, abyste měli vše potřebné poblíž. Oceníte to ve chvíli, kdy budete hostit početnější skupinu přátel. Komfort si zajistíte zavedením elektřiny, díky které budete moci posezení vybavit zdrojem světla, elektrickým grilem nebo si večer zatopit přímotopem. 



Začněte výběrem zahradního nábytku

Zahradní nábytek Heureka

Základem posezení je zahradní nábytek – nejčastěji prostorný stůl a židle. Myslete na to, že kromě vaší rodiny by mělo být u stolu dostatek místa i pro případné hosty. Pokud pořádáte sešlosti a oslavy jen párkrát do roka, pořiďte si skládací židle, které můžete v případě potřeby použít. Ten správný relax po obědě navodí pohodlná zahradní křesla, ke kterým si můžete pořídit taburet pod nohy, polohovatelná lehátka nebo závěsná houpací křesla. 

Důležitější než vzhled zahradního nábytku, je jeho materiál a provedení. Jelikož je nábytek po část roku vystavený vnějším vlivům, vybírejte materiál, který bude dostatečně odolný. Zohledněte také to, zda bude zahradní posezení alespoň zčásti zakryté – v takovém případě se nemusíte bát sáhnout po přírodních materiálech, jako je dřevo nebo ratan. Jestliže ale zastřešení neplánujete, zvolte raději nábytek z umělého ratanu nebo hliníku.

Praktické zastřešení ochrání vás i nábytek

Zastřešení se vyplatí nejen jako ochrana zahradního nábytku, ale také jako ochrana vás samých před slunečními paprsky nebo před deštěm. Nejjednodušším řešením je zahradní slunečník, mnohem efektivněji ale působí plachta, která se napne mezi čtyři pevné body a poskytuje příjemné útočiště. Jestliže chcete zahradní posezení využívat i v podzimních měsících, zkombinujte ho s pergolou, jejíž stěny můžete vysklít plexisklem. 

Osvětlení se postará o tu správnou atmosféru

Večerní grilování nebo posezení u sklenky vína vám náležitě zpříjemní správně zvolené osvětlení. Spíše než jedno příliš výkonné světlo použijte vícero menších venkovních svítidel. Pokud nechcete řešit napojení na elektřinu, starosti vám ušetří solární lampy. Stačí je přes den umístit na slunce a po setmění vám až 8 hodin poslouží jako příjemný zdroj světla. Útulnou a romantickou atmosféru navodí retro lucerny nebo obyčejné svíčky umístěné ve skleněných nádobách. 

Nevíte, kde čerpat inspiraci pro zahradní nábytek? Navštivte Heureku, kde naleznete široký výběr nejrůznějších zahradních lehátek, křesel a stolů. Navíc si můžete přečíst hodnocení a recenze ověřených uživatelů, kteří se s vámi podělí o svou vlastní zkušenost.