Australští vědci nedávno zjistili, jak se imunitní systém brání proti koronaviru a určili několik typů buněk, které proti nákaze bojují. Zvýšení obranyschopnosti organismu tedy může pomoci nejen pro snížení pravděpodobnosti, že se koronavirem nakazíme, ale i pro snížení rizika případných komplikací během léčení.



Vitamíny pro imunitu

Úplným základem je zvýšení přísunu vitamínu C a E. Těch najdeme nejvíce v ovoci a zelenině, velmi bohatá na vitamín C je například rakytníková šťáva.

Podle odborníků je důležitý také vitamín D, který zmírňuje průběh zánětlivých onemocnění. Dostatek vitamínu D kromě potravinových doplňků najdeme zejména v rybách.

Na jaře však již vitamín D můžeme získat ze Slunce. I přes karanténu jsou venkovní procházky povolené a zejména venkovní sport je tak velmi prospěšný.

Zdravý životní styl

Pro dobrou imunitu je důležité se i přes špatné zprávy vyvarovat stresu a udržovat si dobrou kondici. Nápomocný je i dostatečně dlouhý spánek. Kromě sportu se doporučuje i pravidelné saunování, které si však během koronavirové pandemie mohou dopřát jen ti, kteří disponují vlastní saunou.

Vyvážená strava rovněž zlepšuje imunitu, v jídelníčku se zejména doporučuje omezit cukry a tuky. Pomoci mohou i bylinky – pro posílení imunity na viry je dobrá echinacea. Tu je možné kombinovat s lichořeřišnicí, která je antibakteriální.

Nejdůležitější je hygiena

Přestože výše uvedené může pomoci přispívat k ochraně před nákazou koronavirem, nejdůležitější je časté mytí rukou a zejména se nedotýkat obličeje. Díky povinným rouškám nyní dochází k nejčastějšímu šíření nákazy přes dotyk.