Sušení ovoce je od pradávna nejzdravější způsob konzervace potravin. Křížaly neobsahují žádné konzervační látky, jsou nízkokalorické, a přitom jsou zdrojem energie. Nejčastěji se suší jablka a hrušky, výjimkou však nejsou ani švestky či meruňky. 



Správné křížaly jsou pružné a nelámou se

Pokud nechceme investovat do elektrické sušičky, která sice za nás vše ohlídá, ale její pořízení vyjde i na několik tisícikorun, můžeme si křížaly usušit úspěšně i vlastními silami. Aby byly křížaly dobře usušené, je důležité dodržet několik zásad:

  • Nejprve vybereme čerstvé, zdravé a dobře dozrálé plody, neměly by být scvrklé, moučné ani poškozené. U peckovin by se měla nechat pecka dobře oddělit od dužiny.
  • Omytá jablka nebo hrušky zbavené jádřinců nakrájíme na tenké plátky, chceme-li křížaly křupavější, silnější plátky zase budou více šťavnaté. Švestky a meruňky rozpůlíme a zbavíme pecky. Ovoce klademe na sušící síto vždy v jediné vrstvě.
  • Křížaly sušíme ideálně na vzdušných plátech v horkovzdušné nebo elektrické troubě (plynová trouba vhodná není), na radiátoru, na suchých teplých místech (např. vyhřátá podkrovní místnost) nebo nad kachlovými kamny, pokud je vlastníte. Použijete-li k sušení ovoce plech, rozložte křížaly na pečící papír a během sušení je několikrát otočte.

V troubě křížaly sušíme pozvolna, necháme lehce pootevřená dvířka kvůli větrání a teplotu nastavíme cca na 50°C. Jakmile se část vody z plátků odpaří a kousky ovoce lehce zaschnou, můžeme teplotu na krátkou dobu mírně zvýšit. Poté plátky obrátíme a dosušíme je opět při 50°C. Doba sušení se může lišit podle druhů ovoce. Křížaly jsou hotové, jakmile ztratí pružnost a snadnou ohebnost. Dáme však pozor, aby nebyly přesušené – křížaly jsou pak tvrdé a lámou se. Po usušení by mělo v ovoci zůstat určité velmi malé procento vlhkosti.dekorace

Využití křížal nejen v kuchyni

Křížaly můžeme mlsat samostatně, když nás přepadne chuť na sladké, nebo je přidáváme do různých kaší, müsli či pečených sladkostí. Výborné jsou i pro přípravu lahodných čajů, stačí je propláchnout, zalít vodou a uvařit do měkka. Využít je můžeme i pro nejrůznější dekorace, zvlášť nyní pro blížící se období Vánoc.

Křížaly při správném skladování vydrží jeden až dva roky. Skladujeme je nejlépe v uzavřených dózách, příp. v plátěných pytlících, na tmavém a suchém místě, při teplotách kolem 15°C. Měli bychom je však pravidelně kontrolovat, zda nenavlhly, příp. zda se na nich neobjevila plíseň.