pitulník postříbřený, stříbřitá kresba na listu

Pitulník nebo hluchavka?

Ačkoli je pitulník hojně rozšířený, správně pojmenovat ho dokáže málokdo. Dokonce ani autoři botanických a zahradnických příruček se zcela neshodnou. A tak ti první nazývají pitulník postříbřený (Lamium galeobdolon), zatímco zahradníci tutéž rostlinu v katalozích často uvádějí jako hluchavku žlutou (Lamiastrum galeobdolon). Ve starší odborné literatuře najdete pitulníky jako součást rodu hluchavka. Nedávno botanici došli k závěru, že rozdílů je mezi rostlinami takové množství, že osamostatnili pitulníky jako samostatný rod.



Ještě méně mají botanici jasno, odkud se tenhle druh vzal. Původ vzniku tohoto druhu pitulníku je zatím neznámý. S největší pravděpodobností vznikl v kultuře. S trochou nadsázky je možné napsat, že je to typický zahradní uprchlík. Pitulník postříbřený poprvé popsal jako samostatný druh v roce 1975 botanik Miroslav Smejkal z lokality Brno-Pisárky. Tento druh pitulníku se pěstuje (a také zplaňuje) ve většině zemí Evropy.

Skvrny na listech pitulníků

Bílé skvrny na listech mohu utvářet i naše dva původní druhy pitulníků – pitulník horský (Galeobdolon montanum) a zejména pitulník žlutý (Galeobdolon luteum). U obou těchto druhů jsou však tyto skvrny plošně menší, navzájem izolované a obvykle nejsou na všech listech. Naopak pitulník postříbřený má kresbu na líci listů s nápadnou, souměrně utvářenou stříbřitě bělavou kresbou, která obvykle zabírá 1/2–3/4 plochy čepele.

Než vpustíte pitulník do zahrady

pitulník postříbřený, kultivar Herman's PridePitulník postříbřený se pěstuje nejen v zahradách a parcích, ale také na hřbitovech. Je to opravdu nenáročná a dlouhověká trvalka. Využívá se jako nenáročná půdopokryvná rostlina na polostinných a stinných místech, snáší i stanoviště se suchým stínem. Díky hojné tvorbě plazivých výběžků snadno vytváří souvislé porosty. Kvete žlutými květy od konce dubna do června.

Pokud se rozhodnete pro pěstování pitulníku, měli byste vědět, že patří k rostlinám, které se snadno dokážou vymknout kontrole. Ne náhodou se v souvislosti s touto rostlinou objevuje velmi často přívlastek bujný.

Žlutý archanděl, dělostřelecká či hlíníková rostlina

Zatímco čeština má pro pitulník ještě označení urdík, angličtina nabízí ještě další přízviska. Asi nejrozšířenější je yellow archangel (žlutý archanděl), ale používá se také označení artillery plant (dělostřelecká rostlina) či aluminium plant (hliníková rostlina).