Na výstavě se podílelo téměř sedm desítek tvůrců. A tak tu o nápady opravdu není nouze. Jen je potřeba – v duchu názvy výstavy – se na chvíli opravdu zastavit a jednotlivé exponáty prohlížet velmi pomalu. Teprve pak si uvědomíte, jak je poměrně malá výstavní plocha doslova "nadupaná" nápady od podlahy až po strop. A nejen to. Při pozorném čtení doprovodných textů se dozvíte spoustu zajímavostí o tom, jak si Pražané předcházeli vodníky, o drátenictví, svátku svaté Barbory či tradici mikulášských trhů.



betlém z přírodninVedle klasických vánočních ozdob ze slámy nebo šustí můžete obdivovat ozdoby zhotovené z pomerančové nebo třeba březové či borové kůry. Velmi zajímavě působí dekorace vyrobené z nejrůznějších přírodnin.

Atmosféru dávných časů na této tradiční vánoční výstavě navozují ukázky klasického cukroví či nazdobené vánoční stromky i miniaturní betlémy z nejrůznějších materiálů. Zatímco některé betlémy přírodniny pouze dotvářejí (zvlášť pěkně se tu vyjímají mechy, lišejníky, staré větve či kůra), pro jiné jsou základním materiálem i pro figurky (semeníky rostlin, drobné sušené kvítky).

Pozorný návštěvník záhy objeví, že jako materiál pro vánoční výzdobu mohou posloužit "šupiny" měsíčnice roční, přezdívané někdy penízky, pecky ze švestek nebo třeba stonky kosatce sibiřského. Zvonky tu jsou vyrobené nejen z březové kůry, ale také z kokosových či vaječných skořápek.

Místo konání: výstavní skleník Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze, Na Slupi 16, Praha 2

Kontakt: www.bz-uk.cz

Termín: 26. 11. 2015 - 3. 1. 2016, denně 10 – 17 hodin

vodnický koutek připomíná staré pražské tradice