Příběh Gloria Dei

Ze zápisků francouzského šlechtitele Francise Meillanda (1912-1958) víme, že příběh nejslavnější růže 20. století začal 15. června 1935. Právě v tento den opyloval křížením dvě růže ((George Dickson x Souv. de Claudius Pernet) x (Joanna Hill x Charles P. Kilham)) x Margaret McGredy. Z nich vznikla následující rok slabá rostlina pochybných vlastností. Po nějaké době však z několika pupenů vyrostly výhony s tmavě zelenými lesklými listy, které následovaly slonovinově zbarvené květy, lemované karmínově červenou. Při rozkvétání se pomalu měnily ve světle žlutou s okraji zbarvenými do růžova. Tehdy však růže ještě neměla žádné jméno, jen kódové označení # 3 – 35 – 40 (třetí kombinace roku 1935, 40. z padesáti získaných sazenic).

Krátce před začátkem druhé světové války rozesal Meilland očka této růže k namnožení do Německa, Itálie a do USA. Teprve po skončení války se dozvěděl, že růže byly adresátům opravdu doručeny. Šlechtitelé neměli během války jeden na druhého žádné kontakty, a tak jedna růže získala hned několik jmen: v Itálii ji pojmenovali ’Gioia’, v Německu ’Gloria Dei’, v USA ’Peace’ a ve Francii na počest šlechtitelovy matky ’Mme A. Meilland’.



V USA proběhl oficiální křest růže jménem ’Peace’ v kalifornské Pasadeně shodou okolností ve stejný den, kdy padl Berlín - 29. dubna 1945. Když zanedlouho zasedala Organizace spojených národů v San Francisku, dostal každý z delegátů jednu "Mírovou růži".

V průběhu let získala Gloria Dei mnoho ocenění. Tím prvním bylo celoamerické vyznamenání (1944 v Portlandu). Následovala zlatá medaile od Americké společnosti pěstitelů růží. V roce 1976 byla zvolena Nejoblíbenější růží světa. Také je nazývána růží 20. století.

Gloria Dei patří mezi čajohybridy

Gloria Dei patří do skupiny velkokvětých zahradních růží - čajohybridů. Tato skupina růží vznikla křížením čajových růží (jejich předností jsou ušlechtilé květy a vůně) s remontantními růžemi (ty vynikají trvanlivostí a pevností květů). Za první odrůdu této skupiny je považována světle růžová ´La France´ z roku 1867.

Na světě bylo vyšlechtěno přes deset tisíc odrůd čajohybridů. Ale obecně rozšířených jich je kolem 200. Jednou z nejlepších, nejznámějších a nejrozšířenějších je Gloria Dei. Odhaduje se, že se ve světě prodalo 100 milionů sazenic. Jako jeden z rodičů se podílela na vzniku asi 400 odrůd.