macešky existují téměř ve všech barváchDalší metou šlechtitelů je zvyšování odolnosti vůči teplotním extrémům. Tedy jak proti vymrzání, tak i vůči vysokým teplotám. Vždyť právě macešky bývají jedněmi z posledních kvetoucích rostlin roku, aby zas, v plné kráse, přivítaly svými výraznými květy jaro.



Málokterá květina má tak univerzální využití, jako macešky (Viola × wittrockiana). A to jak do času výsadby, tak do míst, kde jí to sluší. Zahlédnout ji můžeme na balkonech, v truhlících za okny, v nádobách na terasách, na skalkách i hřbitovech.

Úžasné jsou jako podsadba tulipánů v jarních výsadbách. Strhnou na sebe pozornost ve chvíli, kdy tulipány nekvetou a svou krásu si drží ještě dlouho po té, kdy z tulipánů opadají poslední okvětní lístky.

Vhodné stanoviště pro macešky

Sazenice macešek můžeme vysazovat na konečné stanoviště od konce srpna. Pokud nemáme vhodné zázemí či zkušenosti, můžeme koupit předpěstované rostliny. Nabídka prodejců je pestrá. Je libo tón v tónu, jednobarevné, barevně kontrastní či spíše okaté?

Atraktivní velké květy, i dostatečnou mrazuvzdornost, mají macešky ze skupiny švýcarská obří (Schweizer Riesen). Podobné vlastnosti mají macešky Joker F2. Pyšní se velkým květem s atraktivní barevnou kombinací plátků a oka.


macešky mají množství kultivarů

nejotužilejší odrůdy zvládají i mráz

Jak vypadá kvalitní sadba macešek?

Kvalitní sadba macešek by měla mít podobu kompaktní rostliny s 6 – 9 pravými listy. Nevadí, pokud už rozkvétá první květ. Macešky můžeme bez obav přesazovat i plně rozkvetlé.

Kam macešky vysadit?

Maceškám nejlépe vyhovují slunná nebo mírně zastíněná stanoviště. Naopak sucho a úpal jim nesvědčí. Na konečné stanoviště vysazujeme rostliny na vzdálenost 15 – 20 cm. Samozřejmostí by měla být kvalitní a výživná půda. Zvlášť velkokvěté hybridní odrůdy potřebují dostatečný prostor.