aksamitník (afrikán) chrání zelíPokud se rozhodneme rostliny střídat přímo v rámci záhonu, musíme vše důkladně předem promyslet. Rostliny by měly mít podobné nároky na půdu, vláhu i živiny. Důležité také je, abychom jim poskytli dostatečný prostor. Vhodně zkombinované rostliny si navzájem poskytují ochranu před škůdci a chorobami. Další výhodou je, že napomáhají snižovat únavu půdy.



Pro začátek můžeme zvolit snadnější variantu – vhodnými rostlinami olemujeme zeleninové záhony. Kromě toho, že se některé rostliny navzájem dovedou podporovat v růstu, mohou se i chránit. Aromatické rostliny často znesnadní hmyzu nalezení živné rostliny a tak ji ochrání před kladením vajíček a následným žírem housenek.

Jistě, následující rady nejsou všelék a proti velkému napadení univerzálně nefungují. Ale mnohdy takovéhle opatření pomůže předcházet zbytečným škodám na pěstovaných plodinách. Navíc vše je zaručeně ekologické a není třeba hlídat žádné ochranné lhůty (dobu, kdy je možné po aplikaci chemického postřiku plodiny konzumovat).

  • měsíček lékařský mezi brukvovitou zeleninouměsíček lékařský (Calendula officinalis) – zneškodňuje v půdě háďátka, která škodí jahodám a bramborám. Rostliny pomáhá chránit také proti mšicím a sviluškám. Vysadit ho můžeme vedle hrachu, okurek, kapusty, zelí, ředkví nebo rajčat.
  • aksamitník rozkladitý (Tagates patula) je všeobecně známý pod názvem afrikán. Svou přítomností zvlášť dobře chrání hlíznaté rostliny, kořenovou zeleninu, jahody a růže před kořenovými háďátky. Osvědčil se také jako výborné zelené hnojení (po zarytí zvýší obsah organické hmoty v půdě a zlepší její strukturu)
  • kopr vonný (Anethum graveolens) svou vůní a kořenovými výměšky zlepšuje chuť zeleniny. Jeho přítomnost má dobrý vliv na vzcházení semen, zvláště mrkve. Pěstovat jej můžeme v blízkosti hrachu, okurek, hlávkového salátu, mrkve, salátu levandule jako ochrana růžíčesáčku, červené řepy, ředkve, chřestu či cibule. Jako "odpuzovač" se kopr doporučuje vysévat do záhonů košťálovin. Snížíme tak nebezpečí napadení mšicemi a housenkami běláska zelného.
  • levandule (Lavandula) svou intenzivní vůní odpuzuje mravence a mšice. Vysadit je můžeme v blízkosti ovocných stromů nebo růží
  • lichořeřišnice velmi intenzivně přitahuje mšice a ty pak podstatně méně škodí na pěstovaných plodinách. Nejčastěji lichořeřišnici vysazujeme v blízkosti ovocných stromů, ředkviček a pnoucích fazolí.
  • česnek (Allium) chrání výsadby jahod, okurek, mrkve a rajčat proti plísním.