větvička janovce metlatéhoČilimníky (Cytisus), často také nazývané janovce,  jsou dřeviny mnoha podob a velikostí. Nejmenší můžeme pěstovat jako plazivé skalničky, největší dorůstají až několikametrové výše. Jednotlivé kultivary rozkvétají obvykle v květnu a červnu. Planě rostoucí janovce kvetou žlutě, v zahradách se pěstuje řada odrůd s květy krémovými, růžovými, červenými, téměř hnědými či vícebarevnými.



K nejběžnějším druhům pěstovaným v našich zahradách patří janovec metlatý (Cytisus scoparius). V minulosti se jeho větve hojně používaly k výrobě košťat, v Belgii z nich vyráběli košíky. V krajinách s malým množstvím dřeva se ze silnějších kmenů pálilo dřevěné uhlí.

V 18. a 19. století se janovec vyséval pro zimní pastvu ovcí a ke zúrodňování písčitých polí. Později jej rozšiřovali také lesníci jako potravu pro srnčí a zajíce (odtud přezdívka srnčí či zaječí zelí). Proto se dnes s janovcem můžeme setkat ve volné přírodě téměř ve všech částech České republiky, byť s velkou pravděpodobností nepatří k našim původním dřevinám.

  • čilimník řežeme po odkvětu. Záleží na druhu, obvykle je vhodný čas koncem června.
  • výhony mladých rostlin zastřiháváme dřív, než zdřevnatí
  • po odkvětu seřezáváme staré výhony nad místem, odkud raší mladé větvičky. Loňské větve zkracujeme přibližně o jednu až dvě třetiny.
  • při řezu odstraňujeme odkvetlé výhony jak z mladých postranních větví, tak i ze silnějších, vyrůstajících z báze keře. Tím povzbudíme růst nových, silných výhonů.
  • čilimníky nikdy neřežeme do starého dřeva

Řez: zanedbaným keřům čilimníku zmlazení nepomůže

Pokud janovec nebudeme pravidelně řezat, vyholí se až k zemi a velmi málo pokvete. Výhony budou metlovité nebo rozpadlé. Bohužel, zmlazovací řez tyto keře nesnášejí dobře. Vhodnější je koupit mladý keř, o který budeme správně pečovat od samého začátku.

Co také ovlivní kvetení čilimníku?

Kvetení ovlivníme nejen správně načasovaným a vhodně provedeným řezem, ale také vhodným umístěním keřů. Čilimníky jsou světlomilná dřevina: čím mají více slunce, tím více kvetou. Pokud jste však čilimník vysadili na méně slunečné místo, raději jej nestěhujte. Starší rostliny přesazování nesnáší.