květem brutnáku můžete ozdobit nápojeO výskytu brutnáku lékařského (Borago officinalis) v zahradách našich předků svědčí velmi výmluvně množství lidových názvů. Některé jsou jen obměnou vědeckého názvu Borago: borač, borágo, borák, boreč, borič, boryt, burák, bureč, bureš. Další pak charakterizují jeho chuťové či léčivé vlastnosti: okurkové zelí, radost srdce nebo tvar listů: volový jazyk. V angličtině mu zas kvůli tvaru květu přezdívají Starflower.

Brutnák v kuchyni

Brutnák lékařský je známý od středověku jako kuchyňská zelenina do zeleninových salátů. Lze jej podávat dušený na másle na způsob špenátu; přidat do nakládaných okurek a zeleniny, majonézy či studených omáček. Tradičně se brutnák pěstoval pro kulinářské a léčivé účely, v současnosti se komerčně pěstuje hlavně kvůli olejnatým semenům.

Květy brutnáku se těší stále větší oblibě v gastronomii. Patří totiž mezi tzv. jedlé květy. Tedy takové, které můžete (pokud tedy nebyly chemicky ošetřovány) bez obtíží konzumovat.

kanapka ozdobená květem brutnáku lékařského

Nachový květ brutnáku se velmi elegantně vyjímá jako ozdoba na sladkých dezertech. Zajímavě působí kombinace květu brutnáku s červenou barvou. Ať už jako podklad zvolíme rajskou polévku nebo některý slavný míchaný nápoj (např. Bloody Mary, Pimm's No. 1 Cup, Gilpin's Westmorland Extra Dry Gin).

Květy brutnáku skvěle přizdobí výtvory studené kuchyně. Ať už to budou chlebíčky či jednohubky (kanapky). Květy brutnáku můžete barevně zpestřit také letní salát (květy přidáváme jen jako doplněk).

Brutnák anebo borák

koláč ozdobený květy brutnáku lékařskéhoBrutnáku je věnované samostatné heslo v Ottově slovníku naučném (IV. díl, 1890):

"Borago officinalis L., brutnák anebo borák, jednoletá bylina z řádu brutnákovitých (Boragineae). Celá rostlina hrubě chlupatá, lodyha 40-80 cm vysoká, přímá, větvitá, listy elliptičné až kopinaté, dolejší v řapík zúžené, hořejší objímavé. Květy v dosti řídkých, listenatých vijanech, koruna velká, kolovitá, pěkně modrá, v ústí uzavřená šupinkami krátkými, tupě vykrojenými, tvrdky 4 oddělené.

Kvete od června do srpna a roste divoce na pustých místech v jižní Evropě a v Orientu. U nás někdy zdivočuje ze zahrad, kdež se pěstuje jako zelenina ku připravování salátu, jenž chutná po okurkách. Obsahuje ledek a v lékařství užívalo se odvaru z listův i květů jeho (Herba boraginis) ke vzbuzení potu, močení i počišťování vůbec. Jiné dva druhy rostou ve Středozemí."