hustě olistěný kvetoucí ibišekIbišek syrský (Hibiscus syriacus) patří mezi opadavé dřeviny. Zvlášť dobře se mu daří v teplejších oblastech, kde se z něj vysazují i živé ploty. Proto jej velmi často můžeme vidět ve větším množství na jižní Moravě. Tento keř roste vzpřímeně a středně pomalu. V našich podmínkách nepřesáhne obvykle výšku 2 – 3 metry.



Pokud má ibišek pro svůj růst dostatečný prostor a nechybí mu živiny, sám se větví do oválně vzpřímeného tvaru. Charakteristické pro něj je bohaté olistění a bohaté kvetení. Dáváte-li přednost méně hustému keři a co největším květům, vhodně načasovaný řez mu neublíží.

Kdy stříhat ibišek?

Ideální čas pro řez ibišku syrského je v předjaří, když pominou mrazy. Ibišek raší poměrně pozdě a kvete na letorostech (nových přírůstcích). Nemusíte se bát, že se řezem o květy připravíte. Starší keře můžete v případě potřeby i radikálně zmladit. Vhodné je odstranit větve, které by se při deštích mohly příliš ohýbat.

Jak moc ibišek řezat?

Při řezu zkrátíme větve z minulého roku přibližně o dvě třetiny. Pokud pěstujete ibišek roubovaný na kmínku, je vhodné počátkem jara provést každoroční zpětný řez. Tím se koruna zahustí a bohatě pokvete. Aby se ibišek nezahušťoval směrem dovnitř, měli bychom sříhat vždy tak, aby poslední očko (pupen) směřovalo z keře ven.

množství květů je patrné i na starých větvičkách