sadba cibule šalotkyCibule šalotka nebo též česnek askalonský, množilka či ošlejch, pochází z Asie. Dříve se uváděla pod vědeckým názvem Allium ascalonicum, nyní bývá zařazena pod cibuli kuchyňskou - Allium cepa var. aggregatum. V současné době se pěstuje po celém světě. V Evropě ji nejvíce pěstují ve Francii, Itálii a Nizozemí.



Vzhledem se tato cibule podobá cibuli kuchyňské. Má však jemnější a kořeněnější chuť než klasická cibule. Využívá se ve studené kuchyni do pomazánek a salátů, ale také do omáček. Oproti cibuli kuchyňské obsahuje až dvojnásobné množství cukrů. Proto má lehce nasládlou chuť.

Záhon pro šalotku připravte s předstihem

Pro pěstování šalotky se nejlépe hodí dobře osluněný záhon, který byl vyhnojený pro předchozí plodinu. Tedy ve 2. až 3. trati. Záhon připravíme s dostatečným předstihem. Šalotka (podobně jako cibule kuchyňská) potřebuje slehlou půdu.

Kvalita půdy má vliv na konečnou velikost cibulí, lépe nám porostou v humózní lehké půdě. Nejméně se šalotce daří ve velmi těžkých a přemokřených půdách ve studených lokalitách. Za dobrých podmínek dorůstají největší cibule až 4 cm v průměru. V jednom trsu (hnízdě) vyroste 5 – 9 cibulí. Tedy v případě, že pěstujeme šalotku ze sadby. Při pěstování ze semen vyroste pouze jediná cibule. Při nákupu sadby dáváme přednost cibulím, které jsou tvrdší, nejeví známky plísně a poškození.

sklizená šalotka i s natíKdy sázet šalotku?

Šalotku sázíme koncem zimy nebo začátkem jara, s ohledem na aktuální počasí. Tedy nejlépe v rozmezí od konce února a v průběhu března. Pozdější výsadba má vliv na snížení výnosů. Možná je i podzimní výsadba (v říjnu), ale v našich podmínkách je méně výnosná. Při podzimní výsadbě musíme cibule zastrčit do půdy trochu hlouběji, aby je nepoškodil mráz. Jarních mrazíků se bát nemusíme, šalotka odolává bez poškození mrazům do -10 °C.

Před výsadbou se doporučuje sazečku cibule namořit proti houbovým chorobám. Do lehké půdy cibuli snadno zasuneme rukou (přibližně ze 3/4). Pokud je půda příliš tvrdá, nejprve vyhloubíme sázecím kolíkem jamky, případně připravíme motykou rýhu, do které budeme cibulky dávat tak, aby jim vyčnívaly pouze špičky.

Zkušeným pěstitelům může přijít následující rada zbytečná, nicméně začátečníci by měli dát pozor na správné umístění cibule. Podpučí, tedy část, odkud vyrůstají kořínky, musí vždy směřovat dolů. Cibulky vysazujeme na vzdálenost 15 cm, řádky by od sebe měly být vzdálené přibližně 30 cm.

Za jeden až dva týdny vysazené cibule zkontrolujeme. Ty, které nesedí pevně v jamce, opravíme. V průběhu růstu podle potřeby okopáváme a odstraňujeme plevel.

První sklizeň šalotky

mladá cibule šalotka - zelenačkaNa sklizeň z předpěstované sadby se můžeme těšit 50 – 60 dní od výsadby. Šalotka se v této době sklízí i s natí, jako tzv. zelenačka. Nať, která svou chutí připomíná pažitku, můžeme částečně sklízet již v průběhu růstu.

Na definitivní sklizeň jarní šalotky si podle klimatických podmínek počkáme 80 – 130 dní. První známkou zralosti je poléhání natě a její zasychání. Neměli bychom čekat až nať zaschne úplně – pak se budou trsy cibulek rozpadat a jejich vybírání z půdy bude obtížnější. Po vytažení z půdy cibulky necháme týden zasychat na záhoně a teprve pak odstraníme kořínky a zbytky natě.

Výhodou skladování šalotky je, že neraší ani pozdě zjara. Pokud necháme zaschnout nať, vydrží dobře vyzrálé šalotky v chladu a suchu až dva roky. Při pokojové teplotě je můžeme bez problémů skladovat několik měsíců.