Výsev salátu je snadný, ale...
- kdy začít s výsevem: semena pro rychlení vyséváme 6 – 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby.
- nádoby k výsevu: raný salát vyséváme do bedýnek či malých truhlíků, využít můžeme i mělké misky, květináče, umělohmotné či polystyrenové tácky. V zahradních centrech či hobby marketech nabízejí miniaturní skleníčky. Jsou to vlastně jakési misky s poklopem, který pomáhá udržet potřebné mikroklima. Velikostí bývají vhodné k umístění na okenním parapetu.
- substrát: můžeme koupit již hotový, který je přímo pro výsevy určený (obsahuje nižší množství živin), nebo si jej namícháme z prosátého zralého kompostu s přídavkem zahradní rašeliny, písku a perlitu. Povrch zeminy před výsevem utužíme a pak už jen jemně posypeme jemně přesátou zeminou.
- namáčení semen: před výsevem můžeme semena na pár hodin namočit do vlažné vody. Tím podpoříme rychlejší vyklíčení. Před samotným výsevem necháme semínka oschnout, aby se nelepila.
- výsev: někdo raději semena rozhodí rovnoměrně po celé ploše (přibližně 2 semena na 1 cm2), jiní dávají přednost výsevu do řádků vzdálených 5 cm. Doporučená hloubka výsevu se pohybuje podle odrůd od 0,5 do 1 cm.
- vhodná teplota pro klíčení: semena salátu za optimálních podmínek klíčí 3 – 7 dní. Důležitou roli při klíčení hraje také teplota. Semena salátu dosahují maximální klíčivosti (99%) při teplotě 25°C - klíčí během pouhých dvou dnů. Při vyšší teplotě jejich klíčivost strmě klesá. Semena salátu vyklíčí i při teplotě pod 5°C. Jen na to potřebují mnohonásobně více času.
- zálivka a vlhkost: zaléváme co nejšetrněji, nejlépe odstátou vodou. Po výsevu je vhodné použít rozprašovač. Zapomínat bychom neměli ani na udržování dostatečné vlhkosti v době klíčení. Pokud nevyséváme do speciálního skleníčku, jehož součástí je průhledný poklop, můžeme použít sklo, fólii nebo plastový kryt. Důležitá je dostatečná propustnost světla.
Pikýrování čili rozsazování salátu
- Když semínka vzejdou a rostlinám narostou dva pravé listy, můžeme sazenice přepichovat (pikýrovat) do rašelinového kontejneru, kde sadbu dopěstujeme. Rostliny na konečné stanoviště vysazujeme i s rašelinovým kontejnerem. Nedochází tedy k přerušení růstu. Využít však můžeme i menší plastové nádoby (kelímky od jogurtů), kterým však musíme připravit otvory pro odtok přebytečné vody.
- Sadbovače naplníme zeminou, kterou lehce přimáčkneme. Pomocí kolíku (dobře poslouží silnější klacík či stará tužka) v ní uděláme pro rostlinu jamku. Vložíme rostlinu a zeminu z boku mírně kolíčkem přitlačíme ke kořínku.
- Sazenice salátu jsou velmi křehké. Proto s nimi zacházíme velmi opatrně. Při výsadbě nesmí přijít srdíčko pod úroveň okolní půdy. Hluboko vysazené sazenice špatně tvoří hlávky a snadněji vykvétají.
- Vzdálenost (spon) pro výsadbu hlávkového salátu při rychlení se volí podle velikosti jednotlivých odrůd. Pohybuje se v rozmezí 20 - 25 x 20 – 25 cm.
Nejvhodnější odrůdy salátu k rychlení
Pro rychlení se hodí pouze zeleniny s kratší vegetační dobou. Proto vybíráme z odrůd, které jsou pro rychlení vyšlechtěné:
Pro studené skleníky a fóliovníky:
- Neferin - listy má středně bublinaté, středně zelené barvy, hlávka středně velká, kruhovitého tvaru.
- Safír - velké hlávky se světle zelenými a mírně bublinatými listy (vegetační doba 90-95 dní od výsevu, 30 – 40 dní od výsadby)
Pro skleníky a pařeniště:
- Smaragd S - žlutozelené bublinaté listy, hlávky střední velikosti (vegetační doba 97 dní od výsevu, 47 – 55 dnů od výsadby)
Další odrůdy k rychlení:
- Bremex (vytápěné rychlírny a pařeniště)
- Brilant (vytápěné i studené rychlírny)
- Citrin (vytápěné rychlírny)
- Cézaros (vytápěné i studené rychlírny)
- Děvín (studené rychlírny)
- Tyrkys (vytápěné i studené rychlírny).
Nezapomeňte: semena salátů rychle stárnou a po 4 – 5 letech ztrácejí klíčivost. Pro úspěšné klíčení je třeba vždy vysévat čerstvé a správně skladované osivo.